Saturday , April 20 2024
#FTBBITASAT

FTBBITASAT – Följ Hanna Järver, Systraskap och Julia Adams på Sverigeturné

Pepp, häng, ÖSK-allsång, sjukhusvistelse och den orättvist förbisedda rockikonen Rosetta Tharpe när Systraskap, Hanna Järver och Julia Adams i en kombinerad intervju och turnédagbok berättade för Zero om sin gemensamma turné #FTBBITASAT. Vad bokstäverna står för? Läs vidare.

Halvvägs igenom en Sverigeturné som redan tagit dem till Lund, Norrköping och Jönköping och som fortsätter nästa helg i Göteborg och Stockholm, tog sig elektropopakterna Julia Adams, Hanna Järver och Systraskap tid att besvara några frågor från Zero. De bjuder även på en exklusiv turnédagbok med foton från livet ”on the road”.

Vilka tankar och målsättningar hade ni inför den här turnén? Och hur motsvarar verkligheten dem?
Hanna: Jag tycker att det är så himla kul att spela live, så jag har varit väldigt pepp på att få åka ut och gigga. Att dessutom få dela upplevelsen med andra artister gör det ännu roligare. Det har varit några väldigt intensiva men fina dagar och det var kul att så många kom och lyssnade!
Julia: Mitt motto i livet är att alltid gå in med låga förväntningar, så blir man alltid positivt överraskad! Detta funkade även denna gång, så kul!

Kan ni förklara resonemanget bakom namnet #FTBBITASAT?
Hanna: Det var Systraskaps idé, och jag och Julia tyckte det lät grymt!
Systraskap: Det är en förkortning för ”Find the biggest bitch in town and start a tour”. Citatet kommer från då Kathleen Hanna frågade Courtney Love vad hon skulle göra för att nå ut med sin spoken word, och Courtney svarade: ”Find the biggest bitch in town and start a band with her”. Kathleen gjorde det, och resultatet blev grupperna Bikini Kill och Le Tigre. Kathleen blev en sorts frontfigur för hela riot grrrl-genren. Vi spånade på ett turnénamn som kunde spegla den skeva historieskrivning som blir följden av att vi lever i ett patriarkat. Där personer som inte är cis-män, men som varit extremt stora under sin tid, inte blir historiska i efterhand utan istället glöms bort. På det här sättet får vi aldrig någon sammanhållen historia att lura oss mot. Ta Rosetta Tharpe till exempel. Hon uppfann i princip rocken med sitt stökiga sätt att spela gitarr och sin råa sång. Bland annat Elvis inspirerades av henne. Hon var känd då, men har i efterhand inte fått den cred som hon borde.

Hur väl kände ni varandra i förväg och hur mycket har ni hunnit lära känna varandra under den här tiden?
Hanna: Vi kände inte varandra alls innan turnén började planeras. Nu i höst har vi setts några gånger och fikat lite och snackat. Det kändes direkt att det skulle bli ett najs gäng att åka ut på turné med. Vi har ju bara varit iväg fyra dagar, men en hinner prata rätt mycket på den tiden. Tycker vi haft det astrevligt och skrattat mycket. Speciellt fint var det när vi sjöng jullåtar i bussen!
Systraskap: Vi kände inte alls varandra innan. När turnén var spikad sågs vi några gånger och fikade. I och med att turnerande är en ganska tight och ibland lite påfrestande tillvaro lär en känna varandra snabbare.
Julia: Vi hade aldrig träffats innan vi bestämde att vi skulle göra detta ihop, så det var lite nervöst första gången vi skulle träffas, men det kändes genast bra. Kul att lära känna fina människor som man annars kanske aldrig hade träffat.

Har det hunnit utkristallisera sig roller där någon är ordningsperson och håller efter övriga, eller vad det nu kan vara? Hur ser ”gruppdynamiken” och personkemin ut?
Hanna: Vi hade med oss bästa turnéledaren Josefin. Det var väldigt skönt, för då behövde ingen ta på sig rollen som turnéförälder. Men det är klart att olika personer tar olika mycket ansvar för olika saker. Jag tycker att vi har bondat och haft väldigt kul allihop och jag ser fram emot nästa helg!
Systraskap: Vi har kommit in i att vara ett gäng väldigt snabbt. I vanliga fall reser vi nästan jämt bara vi två, så det känns kul och lyxigt att få ha så många fina människor omkring sig. Dessutom är vår turnéledare Josefin episk och har helt grym koll på allt. Vi tycker väldigt mycket om alla redan.
Julia: Det är bara soft stämning. så som det ska vara!

Kan ni ”tala oss igenom” hur en konsertkväll på turnén ser ut?
Hanna: Efter soundcheck och lite chill på hotellet har vi samlats i logen och hängt. Alla har varit på plats hela kvällarna och vi har kollat på varandras spelningar och peppat varandra. Julia och Systraskap har varit bra på att sjunga upp i logen innan gig och jag har försökt hänga på. Jag brukar inte vara så supernoga med det annars, haha. Vi har lyssnat på Robyn, druckit läsk och skrattat mycket.
Systraskap: En konsertkväll börjar alltid med soundcheck, middag, häng. Våra konserter är rätt olika. Julia är ensam på scenen, blandar klubblåtar med att spela ensam med ett piano. Hanna har band med sig, och proddar sin musik själv. Båda sjunger helt fantastiskt, skriver väldigt hittiga och starka låtar, och är mycket coola.
Julia: Jag blev väldigt impad första gången jag såg Hanna och Systraskap på scen! De låter så bra och kör sin grej. Jag hoppas bara att Amanda har tid att lära mig spela trumpet till nästa helg, för det vill jag också göra live ju!!

Hur går ni ihop rent musikaliskt? Vad ser ni själva för likheter och skillnader mellan varandras musik?
Hanna: Alla på turnén gör elektronisk musik, men med olika approach. Systraskaps texter är ju tydligt politiska på ett annat sätt än mina och Julias. Både jag och Systraskap proddar vår egen musik, och Julia är också väldigt styrande kring hur hennes musik ska låta. Vi är tre akter som vet precis hur vi vill ha det.
Systraskap: Det är ganska stor skillnad på hur vi alla låter. Men det känns också kul, som att vi tillför olika delar som tillsammans gör en väldigt nice helhet. Men allas musik innehåller ju någon form av elektronisk musik och pop, så det finns absolut likheter också.
Julia: Vi är alla säkra på våra roller som artister, låtskrivare och producenter, vilket jag tycker märks i vår självsäkerhet. Fast kanske också i lite ångest för att det är så personligt och viktigt för oss.

Kan den här turnén komma att leda till framtida musikaliska samarbeten?
Hanna: Det är mycket möjligt. Alla gör grym musik tycker jag!
Systraskap: Det är absolut möjligt!
Julia: En julskiva nästa år tycker jag i alla fall!!!

Turnédagbok Hanna Järver Lund 10 december

FTBBITASATEfter en lång bussresa är vi framme i Lund och det är dags för soundcheck. Systraskap soundcheckar skiten ur oss alla trots att Amanda är sjuk. Det är första gången jag hör dem spela live och det är så fett!

FTBBITASATSystraskap har precis gått på scenen och jag och Julia peppar och sjunger upp till Robyn och Snoop Dogg i logen. Och käkar godis och dricker ingefära-te.

FTBBITASATSystraskap och Julia har spelat och jag förbereder mig för turnéns första gig genom att sjunga ÖSK-låtar och kramas med mitt fina, fina band. Peppen är på topp!!

Turnédagbok Systraskap Norrköping 11 december

Efter hotellfrukost med passionsfrukt och våfflor i Lund åker vi vidare i vår turnébuss mot Norrköping.

FTBBITASAT
Vi har stannat till i Linköping och Julia blir intervjuad och spelar en låt på East FM.

Julia ska göra en radiointervju i Linköping mitt på dagen, så vårt första stopp är där. Medan Julia intervjuas äter vi andra mongolisk buffé och spelar 4x el-piano på musikaffären bredvid. När Julia är färdig åker vi vidare till Norrköping och checkar in på hotellet. Vi är alla väldigt peppade på att bada, för det är några timmar kvar till get-in, så Josefin frågar om det finns något spa på hotellet. Det finns det tyvärr inte. Men vi har hört att det ska finnas en bubbelpool i Jönköping, så vi ser fram emot det.

FTBBITASAT
Hanna i logen på Arbis.

När vi kommer fram till Arbis så soundcheckar vi och äter middag som vanligt. Sedan hänger vi i logen. Amanda, som fortfarande är sjuk, somnar en stund på en rund säng med rött sidenöverdrag, medan andra äter chips, godis och mackor med veganska pålägg.

Arbis, där vi spelar, är fantastiskt. Det är som gigantiska gamla salonger med HBTQ-anor. Dessutom har de pingisbord, och scenen är skön. Ifall jag bodde i Norrköping skulle jag lätt hänga här!

FTBBITASAT
Systraskap spelar sin andra låt från To Do List, som inte är släppt ännu.

Att höra Hanna och Julia för andra kvällen i rad är sjukt fett. Båda gör suveräna spelningar och vi imponeras återigen av deras låtskrivarskills!

Turnédagbok Julia Adams Jönköping 12 december

FTBBITASATMyspys i logen innan gig! Vi fick bara lite nötter, så bästa Josefin gick och köpte en jättestor godispåse med massa av Hannas favoritgodisar, bästa peppen innan spelning.

FTBBITASATOch medan vi myser i logen och badar jacuzzi och äter äggplanta får stackars Amanda spendera kvällen på sjukhuset för magont. Livet är orättvist och tyvärr så blev det bara jag och Hanna som uppträder ikväll.

FTBBITASATJag är först ut på scen ikväll och får signera två 0400AM-tröjor efter gig!

FTBBITASATHanna avslutar kvällen med en fab spelning! Nu längtar vi redan tills nästa helg, Göteborg och Stockholm!

FTBBITASAT
10 december – Lund – Mejeriet
11 december – Norrköping – Arbis
12 december – Jönköping – Bongo Bar
18 december – Göteborg – Pustervik
19 december – Stockholm – Debaser Strand

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Maxida Märak Umeå Open 2016

Hanna Järver, Maxida Märak och Systraskap till Umeå Open

Umeå Open-festivalen presenterar nya namn.