Thursday , February 29 2024

Ritchie Blackmore – The Ritchie Blackmore Story

Review Overview

Betyg - 7

7

En alldeles utmärkt introduktion till Ritchie Blackmores karriär.

User Rating: Be the first one !
The Ritchie Blackmore Story
Skivbolag: Eagle Vision / Playground.

The Man in Black? Johnny Cash alltså? Nej, den riktige mannen i svart är självklart den nu 70-årige Ritchie Blackmore, det gåtfulla geniet bakom grupperna Deep Purple och Rainbow.

The Ritchie Blackmore Story är en nittio minuter lång dokumentär som skildrar Ritchie Blackmores karriär från studiomusiker med demonproducenten Joe Meek och originalet Screaming Lord Sutch i 60-talets Swinging London över Deep Purple och Rainbow till medeltidsprojektet Blackmore’s Night.

Formatet är den typiska ”talking heads”-modellen, där Blackmore själv, Deep Purple-kollegorna Jon Lord, Roger Glover och David Coverdale samt Brian May, Lars Ulrich, Steve Vai, Joe Satriani, Gene Simmons från Kiss och många fler lägger ut texten. Gene Simmons lyckas för övrigt med konststycket att uppträda i en peruk som är minst tre klasser sämre än Blackmores egna, böljande 1600-talslockar.

För att variera upplägget lite klipps ibland lätt ”dramatiserade” (nåja) scener in. När Ritchie till exempel berättar om hur han som liten gosse cyklade och välte på väg till gitarrlektionen, får vi se svartvita bilder på en skolpojke i kortbyxor följt av en cykel som ligger på asfalten med snurrande hjul och ett gitarrfodral bredvid. ”Ostigt”? Avgör själv. Och den engelska speakerrösten låter ganska tunn när man snarare hade väntat sig Darth Vader själv för att ge tillräcklig tyngd åt Ritchie Blackmores dramatiska liv och leverne.

Det avslöjas inga nya skandaler i den här dokumentären, men de redan kända räcker långt. Här finns stoff till en monumental slapstickfilm med den porträttlike Rowan Atkinson som Mr Beans onde tvilling Mr Blackmore i huvudrollen, från den imponerande förödelse som den klent byggde Blackmore ensam åsamkade den enorma festivalen California Jam 1974 till en kavalkad av bisarra, överarbetade practical jokes som väl bara kan födas i en bortskämd brittisk 70-talsrockstjärnas understimulerade hjärna. Att spratten dessutom omsätts i faktisk gärning får en att undra varför ingen ringde efter en extrasvart tvångströja med medeltida krås åt Ritchie och låste in honom i Towern.

Musikaliskt står Ritchie Blackmore skyhögt över Spinal Tap, men i handling får han Derek, Nigel och David att likna en samling hämmade matematikprofessorer runt sherrybordet i Cambridge. Under en skivinspelning, som givetvis äger rum i ett förfallet gammalt spökhus på den engelska landsbygden, håller Blackmore seans och provocerar, bara genom att leta efter ett kors att skydda sig med, och i förbifarten hugga ner en dörr med yxa förstås, den vanligtvis stillsamme Deep Purple-basisten Roger Glover till en vild jakt med samma yxa i högsta hugg. Riktig yxa alltså, inte en dubbelhalsad eller tolvsträngad gitarr. Vid ett annat tillfälle utspelas en ”spaghetti-incident” mellan Ritchie och Deep Purple-sångaren Ian Gillan som ligger på dagisnivå från båda parterna. Och självfallet med en rekonstruerad tallrik spaghetti med tomatsås inklippt i bild.

Blackmore-nörden upptäcker kanske inte mycket nytt på den här dvd:n, men The Ritchie Blackmore Story är en alldeles utmärkt introduktion för den som hört den där Blackmore spela lite och vill veta mer.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Jon Lord – Before I Forget (Expanded Edition)

Jon Lord – Before I Forget (Expanded Edition)

Deep Purple-organisten Jon Lords soloalbum från 1982 återutges på Purple Records.