Tuesday , April 23 2024

The Great Kat hyllar Paganini på 233-årsdagen

För ganska exakt 233 år sedan, närmare bestämt den 27 oktober 1782, föddes den makalöse italienske violinisten Niccolò Paganini.

Virtuosen Paganini komponerade sin första violinsonat redan som åttaåring och var som vuxen så skicklig att det påstods att han hade sålt sin själ till Djävulen. Precis som många andra genier hade han dock sina mörka sidor. Han brukade till exempel spela bort inkomsterna från sina konserter och blev slutligen tvungen att pantsätta sin fiol, för att klara upp spelskulderna…

För att hedra den store Paganini på bemärkelsedagen bjuder här den brittisk-amerikanska fiol- och gitarrekvilibristen Katherine Thomas, mer känd som The Great Kat, på en uppvisning som heter duga.

beethovenonspeedcolor8x10-60a

Om någon vill veta mer om The Great Kat, hennes ”shred/classical music” och högst personliga tolkningar av bl a Vivaldi, Beethoven, Bach, Wagner och Liszt, rekommenderas följande hemsida:

Och just det: grattis på 233-årsdagen, Niccolò!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!