The Great Kat hyllar Paganini på 233-årsdagen

För ganska exakt 233 år sedan, närmare bestämt den 27 oktober 1782, föddes den makalöse italienske violinisten Niccolò Paganini.

Virtuosen Paganini komponerade sin första violinsonat redan som åttaåring och var som vuxen så skicklig att det påstods att han hade sålt sin själ till Djävulen. Precis som många andra genier hade han dock sina mörka sidor. Han brukade till exempel spela bort inkomsterna från sina konserter och blev slutligen tvungen att pantsätta sin fiol, för att klara upp spelskulderna…

För att hedra den store Paganini på bemärkelsedagen bjuder här den brittisk-amerikanska fiol- och gitarrekvilibristen Katherine Thomas, mer känd som The Great Kat, på en uppvisning som heter duga.

beethovenonspeedcolor8x10-60a

Om någon vill veta mer om The Great Kat, hennes ”shred/classical music” och högst personliga tolkningar av bl a Vivaldi, Beethoven, Bach, Wagner och Liszt, rekommenderas följande hemsida:

Och just det: grattis på 233-årsdagen, Niccolò!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!