Mark Billingham & My Darling Clementins – The Other Half

Review Overview

Betyg - 5

5

Konceptcountry från brittisk duo och krimförfattare som slagit påsarna ihop.

User Rating: Be the first one !
The-Other-Half-CD
Skivbolag: Hachette Audio / Hemifrån

Countrytexter berättar ofta historier. Det gör Mark Billingham också, men inte vanligtvis till musik. Han är nämligen en brittisk författare som skriver kriminalromaner och TV-manus, medan My Darling Clementine är en finfin countryduo med några riktiga höjdarplattor bakom sig.

Mark Billingham läser sin text, uppdelad i stycken, och mellan varje läst stycke framför My Darling Clementine en sång. Storyn finns där och den handlar om Marcia, en före detta showflicka i Las Vegas som nu jobbar på en bar i Memphis, där hon serverar hamburgare och öl medan hon tar del av stammisarnas kärleksliv, sorger, glädje, men också med våld och mord som följd. Låtarna som My Darling Clementine framför mellan de berättade styckena är som vanligt ofta briljanta och lätta att älska, men att lyssna till Billinghams reciterande stämma mellan varenda låt känns inte fullt lika kul. Faktum är att jag efter en stund bara blir irriterad. Texten kan f.ö. läsas i ett svep i cd-häftet om man föredrar det, och likaså finns My Darling Clementines sångtexter tryckta där, och konceptalbum är något jag uppskattar, rent generellt, men i regel får man storyn via sången. Inte genom talade ord, som här. För med handen på hjärtat? Hur ofta vill man sitta och lyssna till denna historia och Billinghams malande röst? Inte lika ofta som jag vill höra bandets låtar i alla fall. Så mycket är säkert. Dilemmat är således omöjligt att lösa på ett riktigt bra vis. Det ultimata hade dock varit om man lagt låtarna på en disk, storyn på en, och så dessa tillsammans på en tredje. Eller möjligtvis de tre varianterna i en rad. Synd på så rara ärtor, men hur mycket jag än uppskattar My Darling Clementines musik så blir The Other Half i sin helhet, rätt trist att lyssna på efter ett par genomspelningar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!