Chvrches – Every Open Eye

Review Overview

Betyg - 8

8

Låtarna har en hitkänsla som är omedelbar, en otroligt stark uppföljare!

User Rating: Be the first one !
Chvrches - Every Open Eye, omslag
Skivbolag: Universal

Skotska trion Chvrches gav ut sin debut The Bones of What You Believe för två år sedan. En skiva jag hyllade här i Zero med toppbetyg. Nu är gruppen tillbaka med andra albumet Every Open Eye. Frågan är: hur överträffar man en fullträff?

Svaret: Ja, de inledande två spåren är släppta som singlar redan före albumsläppet och båda håller precis samma känsla av hit och beroendeframkallande som debuten.

Det är först i spår tre frågan behöver tas upp på nytt, men visst håller det. Lauren Mayberrys röst är träffsäker och låtarna har en hitkänsla som är omedelbar. Det är som om New Order har uppdaterats till nutidens sound och Bernard Sumner ersatts med kvinnlig vokalist. Det är när Martin Doherty fattar miken i High Enough to Carry You Over som det blir skillnad. Låten är inte dålig, men hade gjorts bättre med Lauren på sång. Men man förstår valet av variation, för jag får tillbaka känsla och hela plattan går att lyssna på om och om igen rakt igenom. Detta är en otroligt bra uppföljare och bandet är här för att stanna. Kanske blir de ett av de band vi kommer att minnas från det här årtiondet när det ska summeras.

Gruppen var förband till arenabandet Depeche Mode under deras ”Delta Machine Tour”, och nu två år senare kan man jämföra gruppens lyssnarskaror på Spotify. Medan Depeche Mode har 1,5 miljoner lyssnare per månad har Chvrches 3,5 miljoner. Visst har giganterna från Basildon ingen aktuell skiva ute, men ser vi kanske tecken på ett generationsskifte inom den elektroniska popen? Inte en dag för tidigt i så fall!

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …