Wednesday , April 17 2024
Magnus Johansson & Efterfesten

Magnus Johansson – Efterfesten kan börja

På 90-talet hade han radiohits och belönades med en Grammis för sitt självbetitlade debutalbum. Nu är Magnus Johansson aktuell med sitt nya band Efterfesten.

Norrköpingbon Magnus Johansson har länge betraktats lite som musiksveriges Greta Garbo, och omgivits med lika mycket mystik som Jakob Hellman. Men där Hellman nöjde sig med att släppa en enda skiva gav Magnus Johansson faktiskt ut hela fyra album under 90-talet. Det var dock debuten, med låtar som “Slaktarens dotter” och “Pappa är en flygkapten”, som fick klart mest uppmärksamhet och gjorde att han tilldelades en Grammisstatyett 1991. Samma år släpptes en EP med låten “Vakna nu Anneli”, som blev populär på Svensktoppen.

Det som gjorde Magnus Johansson så mytomspunnen var att han knappt gjorde några intervjuer och att han aldrig har uppträtt live under eget namn.
– Det berodde nog mest på vissa praktiska orsaker och även på vad jag var intresserad av. Det fanns planer på att åka ut på turné, men jag var aldrig så intresserad av det, helt enkelt, säger Magnus och förklarar att en av orsakerna var att han inte hade något fast kompband. Och att turnera med okända musiker var han inte så road av.

Han var även en ganska svår artist att marknadsföra på grund av sitt tämligen intetsägande namn. Magnus berättar en rolig anekdot om när skivbolaget skulle promota honom, och tyckte att han skulle hitta på ett annat efternamn för att låta mer spännande.
– Kan du inte ta din mammas flicknamn? Vad hette hon som ogift?
– Karlsson!

Sedan tre år tillbaka spelar Magnus Johansson med ett nytt band som heter Efterfesten, där han är en av tre sångare och låtskrivare, i ett band på totalt fem (och en halv) medlemmar. Debuten Sånger från Arlanda kom 2013 och i början av november räknar gruppen med att släppa sin uppföljare En resa från B till A.
– En av grundtankarna från början var att vi skulle vara ett band med flera röster och sångare. På första skivan hade vi tre olika identiteter som vi varvade mellan, men den här gången har vi försökt limma ihop de tre ganska olika uttrycken och tagit intryck av varandra mer. Vi ville låta smooth och balanserat, men ändå fräsigt. Göra ett album som håller ihop och är mer gjutet i ett stycke.

Entusiasmen över att spela i band verkar ha smittat av sig till Magnus Johanssons solokarriär, för på senare tid har det dykt upp små livstecken i form av nyinspelningar, utlagda låtar på Spotify och en rensning av byrålådan som håller på att sammanställas.

Och för den som inte gett upp hoppet om att få se Magnus Johansson live på en scen finns nu en möjlighet. Den 14 november spelar han med sitt band Efterfesten på Palatset i Linköping.

Om Tobias Pettersson