Saturday , April 13 2024

Quill – Brush With The Moon

Review Overview

Betyg - 8

8

Stillsam folkpop och countryrock, lika vacker som sin förpackning.

User Rating: Be the first one !
Quill - Brush With The Moon, omslag
Skivbolag: Cherry Red Records

Ben Brain lever inte längre, men hans sånger och texter har fått fortsatt liv, genom Quill. Brush With The Moon är baserad på Ben Brains demos som ligger till grund för skivan, och det är hans änka, Joy Strachan-Brain, som sjunger merparten av texterna med änglalik stämma, givetvis tillsammans med sin avlidne makes röst från demoinspelningarna.

Generellt sett har jag lite svårt för när man använder avlidna artisters ofärdiga demos, förändrar dem med ny musik, ger ut och cashar in på resultatet. Men Brush With The Moon är ett undantag. Man riktigt känner med vilken kärlek, innerlighet, heder och respekt som denna platta har fulländats, och utan att ha träffat Ben Brain tror jag helhjärtat att han hade älskat den här skivan. Quill kommer från Birmingham i England och består av Bev Bevan (ELO, Black Sabbath, The Move) på percussion, Tony Kelsey (Robert Plant, Stevie Winwood, Jim Capaldi) på gitarr, mandolin och violin, Matt Davies på bas, nämnda Joy på sång, Dave Bailey på keyboards och akustiska gitarrer, Kate McWilliams på violin, och Tim Tandler på trummor och percussion. Till sin hjälp har bandet även Brian Tatler (Diamond Head) och en del andra väletablerade musiker. Den fina vattenfärgsmålningen som pryder skivomslaget och teckningarna i texthäftet har Ben Brain, som också var konstnär gjort själv, och hans dotter Jenna Swann har bidragit med resten. Tio spår, tämligen stillsamma sådana, men ändå mångsidiga med fina melodier, färgrika nyanser och genomtänkt utförande, har gjort detta till en mycket lyckad platta inom en genre som med mindre varsamma händer ibland kan vara skittrist att lyssna till. Quill undviker tristessens alla fällor skickligt, och skapar istället en cd som värmer såväl hjärta som själ.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!