Lucifer’s Friend – Awakening

Review Overview

Betyg - 8

8

Kultbandet Lucifer´s Friend har vaknat på nytt och framtiden ser ljus ut.

User Rating: Be the first one !
lucifers friend awakening, omslag
Skivbolag: Lucifer´s Records / Border Music

Lucifer´s Friend fick aldrig den framgång de förtjänade på 70-talet. Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep och många andra sprang förbi dem. En stor anledning är förmodligen att de bytte stil på var och varannan platta, vilket säkert skrämde iväg många lyssnare. Dock höll de länge hög kvalitet, rent musikaliskt.

Att dessa herrar, som idag har passerat 60-årsåldern, skulle kunna återfå den stora publik de en gång gick miste om är inte särskilt troligt. De är dock tillbaka med originalsångaren John Lawton (Uriah Heep, Les Humphries Singers) på sång och hans popularitet borde kunna ge bandet ett hyggligt uppsving, för att inte snacka om kulten som omger bandet. Övriga medlemmar idag är Peter Hesslein (gitarr), Dieter Horns (bas), Jogi Wichmann (keyboards) och Stephan Eggert (trummor). Nya skivan Awakening innehåller remastrade versioner av tio gamla spår, samt fyra nyskrivna låtar. Givetvis inleder man med sitt magnum opus ”Ride the sky” från debutalbumet (jag räknar inte med den allra första plattan då bandet kallade sig Asterix, trots att det är en grym platta!) där även ”Keep going”, ” In the time of Job when mammon was a yippie” och ”Toxic shadows” kommer ifrån. Denna, deras självbetitlade lp från 1970, är givetvis en självklarhet för varje sann hårdrockare att ha i sin samling. Från den mer progressiva uppföljaren Where The Groupies Killed The Blues (-72) har man endast plockat ”Burning ships”, från Banquet (-74) endast ”Dirty old town”, från Mind Exploding (-76) tar man med ”Fugitive” och ”Moonshine rider”. ”Fire and rain” samt ”Hey driver” har man plockat från albumet Mean Machine (-81). Från övriga plattor har man utelämnat rubbet. Hur är då de nya låtarna? Jo då, inte alls tokiga. I ”Pray” tokflirtar man med soundet från debutplattan, men även Heep-fans kan känna igen sig lite. Sedan rullar det på med sköna ”Riding high” och ”Did you ever” som både har hitkaraktär och exotiska inslag, för att avslutas med något tristare ”This road”. Dessa låtar bådar mycket gott för framtiden och Awakening är en mer än okay ingång, även till gruppens forna material. Faktum är att det är bandets fans som via internet valt sina favoritlåtar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!