Thursday , February 29 2024

V/A – HiddenTreasures: Singer Songwriters From Home

Review Overview

Betyg - 7

7

Fyra amerikanska singer-songwriters bjuder upp till smörgåsbord.

User Rating: Be the first one !
V/A - HiddenTreasures: Singer Songwriters From Home, omslag
Skivbolag: Hemifrån

Bob Cheevers, Keith Miles, Barry Ollman och Greg Copeland är kanske inga namn som lyses upp av de mest färggranna neonskyltarna, men det var inte deras föregångare, David Cohen, Dick Farina, Bruce Murdoch och Patrick Sky, heller. Ändå utgjorde dessa fyra herrar artisterna på plattan från 1965 som satte epitet ”singer-songwriters” på kartan.

Innan Jac Holzman på Electra gav ut The Singer-Songwriter Project på 60-talet kallades singer-songwriters för folksångare, protestsångare och trubadurer. Med nya plattan, Hidden Treasures: Singer Songwriters From Home, har Peter Holmstedt på Hemifrån sammanställt och producerat en hyllningsskiva till denna legendariska platta genom att plagiera originalidén, fast med fyra av dagens amerikanska singer-songwriters som huvudaktörer, nämligen de redan nämnda Bob Cheevers, Keith Miles, Barry Ollman och Greg Copeland. Herrarna framför 4, 5 låtar var och på skivkonvolutets baksida ger Elliott Murphy sin syn på begreppet singer-songwriters. Men över till plattans 18 spår. Copeland känns lite träig först, men när han framför ”Mistaken for dancing” veknar undertecknad. Det är en mycket fin låt. Likaså är hans alster ”Are you here”, och albumets rockiga avslutningsspår ”Pretty girl rules the world” som är liveinspelad, fungerar i all enkelhet. Miles öppningslåt heter ”Playing your guitar” och är en stillsam sak med fin melodi som träffar rätt direkt. Sedan fortsätter han med ett par pärlor betitlade ”Homeland” och ”Kerouac days”, innan han avslutar med jumpjazziga ”Ask me tomorrow” som är en udda fågel på plattan. Cheevers är den artist jag uppskattar mest här, delvis för att hans sångröst är bäst, men också för att hans ”These are my words”, ”The legend of sleepy hollow”, ”Progress” och ”Test of fire” är lite tuffare än övrigas alster, och ligger närmare den sorts musik jag föredrar. Cheevers skriver dessutom mycket bra låtar och texter. Ollman är mer popig än de övriga och ”Longtime friend”, ”Murmuration” och ”The world is your apple” är hans bästa spår här. Allt som allt är detta en trevlig skiva, om än med dippar och höjder, som ger lite olika vyer av hur singer-songwriters kan låta.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!