Sunday , February 25 2024

Ted Russell Kamp – The Low And Lonesome Sound

Review Overview

Betyg - 7

7

The Low And Lonesome Sound är Ted Russell Kamps basplatta, och hans intimaste skivstund hittills.

User Rating: Be the first one !
Ted Russell Kamp - The Low And Lonesome_Sound, omslag
Skivbolag: PoMo Records

Ted Russell Kamp: en modig man, men också ett geni eller en galning? På sitt elfte album har Kamp skalat bort i stort sett allt, utom sitt eget basspel och sin sång. Mycket naknare än så här kan knappast musik bli. Ändå fungerar The Low And Lonesome Sound på sitt alldeles eget, väldigt intima vis.

Ted Russell Kamp, först känd som basist i Shooter Jennings band, nu mer känd som soloartist, sångare, basist, gitarrist och kompositör på egen hand. Han bor i Los Angeles, men turnerar i Europa tämligen ofta och den här skivan fick jag av honom, vid en spelning i juni i Stockholm. Plattan innehåller 8 låtar, samtliga skrivna antingen av Kamp själv eller tillsammans med andra. Enda undantaget är Townes Van Zandts ”Tecumseh valley”. Nu är det inte så att The Low And Lonesome Sound uteslutande innehåller bas och sång. I ett par låtar klappar man takten på en pizzakartong, på ett spår förekommer percussion, på ett annat förekommer violin, och Ted lirar lite dobro på samma låt som percussionen och trumpet på en av låtarna med pizzakartongerna. Men där går också gränsen. Som ni förstår är detta många mil ifrån orkestrala verk, domedagsprofetior och bombastiska arrangemang. Istället är det så fint, så nära, och själfullt det kan bli. Ibland svänger det lite fräckt som i ”Boom boom” och ibland är det vemodigt som en regnig midnatt i längtansfull ensamhet. Jag tänker exempelvis på ”Rainy day Valentine” som inleder skivan, samt fina ”A whole lot of you and me”. Ted Russell Kamps americana-pensel har alltid varit tämligen bred, men också alltid innehållit starka färger av inte minst soul och country. Likaså gör det här, om än i så nedstrippad soulform som det kan bli. För någon som inte hört Kamp tidigare är det kanske klokt att starta med en mer konventionell platta så som Night Owl eller Divisadero, men gör du det så glöm inte bort The Low And Lonesome Sound sen. Det kan komma nätter då du behöver den!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!