Thursday , July 18 2024

Hagaliden – Inget är vårt

Review Overview

Betyg - 7

7

Sakral och jämn popmusik från Göteborgsk oktett, baserad i Majorna.

User Rating: Be the first one !
Hagaliden - Inget är vårt, omslag
Skivbolag: Pacaya Records / Birds Will Sing For You

Åtta personer med en utmärkt sångare i spetsen gör sakral popmusik med svenska texter som både låter klassisk och modern på samma gång. Det blir svårt att värja sig i längden, så varför ens försöka? Bättre att ta in det glittrande solskenet, vårregnets vemod och de fina melodier som Hagaliden bjuder på.

Inget Är Vårt är delvis inspelad i Nacksvings gamla studio i Göteborg, som på 70-talet fyllde landet med politisk medveten musik enligt vissa, vänsterpropaganda enligt andra, och delvis inspelad i Oscar Fredriks kyrka i samma stad. En märklig mix kan man tycka, men så länge resultatet är så lyckat som i ”Sov i vakentimmen” och ”Utanför mitt fönster” kan jag bara applådera och njuta av det. Hagalidens popmusik känns också som en märklig, och väldigt lyckad mix. Baka ihop sakral orgelpop med Ted Gärdestad, Beach Boys omkring Pet Sounds och Wild Honey, släng in några finstämda psalmer, en aning Suede, akustiska guror, blås, lite psykedelia, en aning Hep Stars när de var som popigast, och peppra alltihop med ett kryddmått Carl Michael Bellman, och du har ungefär samma upplevelse av bandets musik som jag fått. Visst kan Inget Är Vårt upplevas som något högtravande och pretentiös, inte minst textmässigt, men jantelagen kan dra åt helvete i vilket fall som helst. Däremot är det trist att skivomslaget inte innehåller någon form av info, förutom låttitlarna, inte ens namnen på musikanterna i gruppen. Förhoppnings repareras den missen till nästa släpp.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!