Sunday , February 25 2024

Elliott Smith – Heaven Adores You

Review Overview

Betyg - 8

8

Utmärkt och personlig dokumentärfilm om Elliott Smiths vemodiga musik och alltför korta liv.

User Rating: Be the first one !
Elliott Smith - Heaven Adores You, omslag
Bolag: Playground Music

Elliott Smith, född 1969, avliden 2003, och enligt de medverkande i dokumentärfilmen Heaven Adores You, en singersongwriter med legendstatus i stil med Nick Drake. Framtiden lär visa hur väl den profetian kommer stämma, men det är tveklöst så att han i alla fall påverkat – och fortfarande i hög grad påverkar – många av sina samtida musikanter och fans.

Liksom Elliott Smiths musik var vemodig och drömsk är också den här dokumentären stöpt i samma känsla. I 165 minuter får vi se och höra vad människor, i stjärnan som inte ville vara en stjärnas, närhet har att berätta om honom och hans musik. Det är musiker, vänner, flickvän, systern, fotograf, manager, och många andra som stod Smith nära och som verkligen var med när allting hände som berättar. Smith själv får vi se och höra i intervjuer, samt lite från scenen. Det jag saknar mest med filmen, förutom svensk text, är att man inte får höra många, om ens någon låt, framföras i sin helhet. Den tittare som får ut mest av Heaven Adores You är tveklöst den som sedan tidigare är familjär med Smiths musik. Men visst fungerar dokumentären bra som människoporträtt och invit till hans konst också. Man blir tveklöst sugen på att höra mer av hans musik och texter, och jag uppskattar den intima, ärliga och väldigt närvarande känsla som filmen baseras på, och som artisten själv säkerligen hade uppskattat. Det här är långt ifrån den vanliga ”superstjärnor-hyllar-död-artists-livsverk-med-alla-uppblåsta-ord-de-kan-komma-på-dokumentär”. För var det något Elliott Smith inte var, om man får tro filmen, så var det någon utåtriktad, självsäker rockstjärnetyp som gillade att stå i rampljuset under pompa och ståt. Tvärtom, framstår han som både tillbakadragen, ödmjuk och närmast introvert. Att han helst bara skulle vilja skriva låtar och spela in dem i studio, säger allt. Elliott Smith dog av två knivhugg i hjärtat, förmodligen orsakade av honom själv, men helt säkert är det inte att det var självmord. Dylika hemskheter har genom rockhistorien alltid skapat legendarer av artister, och räcker inte musiken kan hans död och osäkerheten kring den säkert bidra till den legendstatus det talas om, men vi får hoppas att Elliott Smith kommer uppskattas mer för det han ägnade sitt liv åt: att skriva musik och poesi.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!