Friday , January 27 2023

Självbiografi från Grace Jones

Mycket kan sägas om Grace Jones. Den jamaicansk-amerikanska sångerskan, fotomodellen och skådespelerskan har nämligen levt ett minst sagt händelserikt liv och aldrig varit rädd för att sticka ut.

Grace

Var ska man egentligen börja? Hennes androgyna utseende under åttiotalet, hennes extravaganta kläder, hennes karriär som Bondbrud, hennes förhållande med muskelpaketet Dolph Lundgren eller hennes kreativa covers på bland andra Bryan Ferry, Joy Division, The Normal och Gary Numan?

ill-never-write-my-memoirs-9781476765075_hr

Eller varför inte låta Grace Jones själv berätta? Den 67-åriga kultkvinnan släpper nämligen i september självbiografin I’ll Never Write My Memoirs. Det blir historier om hur det var att spela in Conan förgöraren tillsammans med Arnold Schwarzenegger. Det blir förklaringar till hur hon utvecklade sitt unika sound i gränslandet mellan pop, reggae och new wave. Det blir smaskiga anekdoter från Studio 54. Det blir en berg-och-dalbana av glädje, sorg, glamour, förvirring, målmedvetenhet och dekandens.

Gissningsvis en av höstens intressantaste musikböcker. I väntan på den lyssnar vi på hennes coola tolkning av ”Love Is The Drug”:

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Bryan Ferry till Gröna Lund

Även The Hives, Pixies med flera.