Siestafestivalen 2015

Siestafestivalen sätts i konkurs igen

För några år sedan var Siesta i Hässleholm en festival det pratades om som framgångsrik men 2013 tog det stopp och festivalen försattes i konkurs. Men som många andra gjort tidigare så återuppstod Siesta men nu försätts alltså festivalen åter i konkurs. Så här skriver arrangören Kulturföreningen Markan på festivalens hemsida idag.

1989 grundades Kulturföreningen Markan. Förra året firade vi ett kvarts sekel. Vi har sedan starten drivit en öppen verksamhet i vårt hus på gamla T4-området i Hässleholm. Verksamheten har alltid haft fokus på ungas kultur och egna skapande. De senaste tolv åren har en del av föreningen varit Siestafestivalen, som på gott och ont blivit föreningens ansikte utåt. Nu är det den delen som tvingat oss att ta det värsta beslutet i föreningens historia.

I dag 18 juni 2015 har föreningen lämnat in en ansökan om konkurs till Hässleholms tingsrätt.

Just nu har vi sålt 1 768 biljetter. Det är bra siffror. Under alla år har mer än hälften av biljetterna sålts veckan innan festivalen och på plats i biljettluckan. För att festivalen skulle gå runt hade vi beräknat att totalt sälja cirka 4 500 biljetter. Under och efter festivalen får vi också in pengar från barer, försäljare och sponsorer. Enligt våra beräkningar och vår erfarenhet skulle årets festival inte bli ett undantag. Det skulle ha gått runt.

Verkligheten idag är att majoriteten av artistbolag och andra leverantörer kräver nästintill fullt betalt innan festivalen har startat. Årets sålda biljetter och övriga intäkter räcker inte för att betala alla dessa förskott. Det är väldigt mycket pengar, och det går helt enkelt inte.

De senaste dagarna har vi suttit nästan dygnet runt i förhandlingar, samtal och möten. Personer från Hässleholms kommun har varit med och in i det sista försökt hitta lösningar. Vi har försökt skjuta på fakturor. Vi har försökt förhandla med artistbolagen. Vi har försökt få till banklån. Vi har försökt allt.

Det är med enorm sorg vi nu tvingas avveckla föreningens verksamhet och ansöka om konkurs. I väntan på konkursförvaltare kan vi inte ge några intervjuer eller svara på frågor. Vi har inga svar.

Vi är så ledsna. Så himla ledsna. Det skulle inte bli såhär. Det hade inte behövt bli såhär. Det skulle gått, om det inte vore för förskotten. Men här är vi nu.

Tack alla ni som varit Kulturföreningen Markan.

Kulturföreningen Markans styrelse

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.