Master Massive – The Pendulum

Review Overview

Betyg - 7

7

En samhällskritisk metalopera för hårdrockande Sagan om Ringen-fans.

User Rating: Be the first one !
Master Massive - The Pendulum, album
Skivbolag: Vicisolum Productions / Sound Pollution

Hårdrocksoperan The Pendulum består av sjutton spår, och avhandlar enligt gitarristen och sångaren Jan Strandh klimatångest, samt kritiserar det dåligt fungerande samhälle som får folk långt ifrån maktens korridorer att känna sig maktlösa och utan framtidshopp, medan nödvändiga politiska lösningar inte går att genomföra. Alltihop maskerat till en fantasyvärld där ödets pendel svänger allt snabbare…

Det är en mörk bild av vår samtid som målas upp av Master Massive, och i denna historia får en vanlig människa, ingen superhjälte, möjlighet att förändra jordens öde. Om han lyckas eller inte får du ta reda på själv, och till din hjälp finns ett tjockt cd-häfte med texterna, där det också framkommer vilka som sjunger vad och vilka roller de olika vokalisterna spelar. Operan innehåller nämligen en mängd karaktärer och det är ingen simpel uppgift att hålla reda på allt och alla här. Soundtracket till berättelsen består mestadels av hårdrockslåtar med tilltalande, progressiva drag. Men ibland smyger man även in akustiska stycken att vila trumhinnorna till och coola folkmusikliknande saker som ”The monastery”, vilken får mig att associera till indianmusik. Dessa, samt andra ”irrvägar” från hårdrockens domäner, skapar variation och spänning. Skivans gästartister är många och kommer från band som Therion, Lion´s Share, Leviticus, Axia och andra grupper. The Pendulum är definitivt en platta som räcker länge. Och då syftar jag inte enbart på speltiden som rejält överstiger en timme. Nej, den här plattan kan man lyssna på ofta och upptäcka nya grejer, och gillar du att läsa kan den användas som musiksatt bok. Att inte alla låtar tilltalar behöver jag kanske inte lägga till?

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!