Mitchell Coleman Jr. – Soul Searching

Review Overview

Betyg - 8

8

Kvalitetsfunk av ett slag man sällan hör skapas nu för tiden.

User Rating: Be the first one !
mitchell coleman jr - soul searching, omslag
Skivbolag: Soul Revolution Music / Hemifrån

Stanley Clarke, Larry Graham, Louis Johnson och Marcus Miller är alla husgudar hemma hos funkbasisten Mitchell Coleman Jr. Inte konstigt att hand debutalbum låter som det gör. Med andra ord: funk, jazz, soul och fusioner av stilarna är Colemans varumärke, och det dansanta svänget präglar Soul Searching mer än något annat. 

Den här sortens mix av svart musik hade väl egentligen sin högsta topp på 70-talet. Därefter är det inte så ofta jag har hört något dylikt, åtminstone. Desto skojigare att en så grym basist som Mitchell Coleman Jr, född vid jultid -67, poppar upp från ingenstans (ingenstans ligger i USA i det här fallet) och tar sin an stilen, dessutom med sådan självklarhet och bravur som här. Killen har lirat bas sedan han var tio år och Miles Davis-influerade låten ”Genesis” som finns med på plattan, skrev han redan när han var fjorton bast. Och det är det han gör: komponerar låtar och lirar bas på dem. Av skivans fjorton spår har han skrivit samtliga, med undantag för covers på Lalah Hathaways ”When your life was low” och Earth Wind & Fires själfulla ”That´s the way of the world”, här framförd med kvinnlig sång. Soul Searching är nämligen en platta med såväl vokala spår som instrumentala, vilket ger önskad variation, men tyvärr räcker det inte riktigt till. Plattan har nämligen en speltid på närmare en timme i längd, och det är något längre än vad musiken står pall för. Hade den kortats med tio minuter hade jag inte gråtit, men å andra sidan behöver man ju inte lyssna igenom hela cd:n varenda gång. Gillar du kvalitetsfunk bör du i vilket fall som helst låna ett öra till Mitchell Coleman Jr.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!