Spuyten Duyvil – The Social Music Hour Vol 1

Review Overview

Betyg - 9

9

När gammal amerikansk traditionell folkmusik i ny tappning är som bäst.

User Rating: Be the first one !
Spuyten Duyvil - The Social Music Hour Vol 1, omslag
Skivbolag: Spuyten Duyvil Music Ltd . / Hemifrån

Egentligen hade jag inte tänkt recensera den här plattan, men något hände som omedelbart fick mig att ändra inställning: jag hörde nämligen Beth Jamie Kaufmans speciella, uttrycksfulla stämma och föll som en fura. Därefter drogs jag in i låtarna, spelglädjen, svänget, och insåg att jag måste dela med mig om denna skiva, trots allt.

Spuyten Duyvil kommer från Yonkers i New York och är ett sexmannaband, inklusive sin själfyllda sångerska, som uppenbarligen inte är man. The Social Music Hour Vol 1 är inspelad rakt av i ett vanligt rum, hela bandet tillsammans, inga pålägg, inget fusk, inget klick, utan bara ett gäng duktiga musiker och en formidabel sångerska som framför tolv låtar tillsammans. Och det låter utsökt. Old timey, folk och americana med inslag av både blues och soul bjussas det på och ofta tänker jag på Tom Waits, ibland på Melanie Safka, ibland på Bob Dylan eller Captain Beefheart, samt en massa andra artister som genom åren förgyllt mitt musiklyssnande med traditionell, amerikansk musik. Spuyten Duyvil kör både akustiskt och elektriskt, och förutom Kaufmans feminina röstresurser sjunger även några av killarna emellanåt, så här finns variation på många olika sätt. Låtmaterialet är genomgående väl valt och det är garanterat svårt att sitta still när Spuyten Duyvil svänger loss i saker som ”Reno factory” och ”Stewball”, och lika svårt är det att inte försjunka i vackra saker som ”Lord Franklin” och irländska ”Barbara Allen”, för att bara nämna några av denna skivas juveler.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!