Friday , February 3 2023

Kyle Carey – North Star

Review Overview

Betyg - 8

8

Finlemmad mix av folkmusik från USA, Irland och Skottland, förgylld av Kyle Careys varma stämma.

User Rating: Be the first one !
Kyle-Carey - North-Star, omslag
Skivbolag: Americelta Records / Hemifrån

12 nya låtar med amerikanska folksångerskan och gitarristen Kyle Carey sitter aldrig fel. Och 12 nya låtar är precis vad North Star innehåller. Förutom en traditionell skotsk låt, en traditionell amerikansk sång, och Kate Wolfs ”Across the great divide” har Kyle Carey skrivit samtliga själv. Och allt du behöver göra är att lyssna!

Kyle Carey fortsätter att utforska och skapa en mix av irländsk, skots och amerikansk folkmusik. Denna gång har iriskamerikanske Séamus Egan producerat plattan, och Carey sjunger precis lika porlande vackert, varmt och mjukt som hon gjorde på finfina Monongah som kom 2011. Carey, som en gång var servitris i New York, har verkligen gått på djupet när det gäller att utforska sin musik och dess ursprung. Hon har pluggat skotsk galiska i Cape Breton, Kanada, och fortsatt med att studera galisk musik i Isle of Skye i Skottland. Sitt debutalbum lirade hon in på Irland och musiken på North Star beskriver hon själv som ”galisk americana”. Och visst ligger det mycket i det. Mixen av stilar är närmast omöjliga att skilja åt, men vem har behov av att göra det, å andra sidan? Den här plattan, fulländad av kända folkmusikanter från samtliga nämnda länder, är bara att luta sig tillbaka till och ta in genom alla angelägna porer som finns. North Star är en harmonisk, finlemmad sak, lika melodiös och vemodig som den är vacker, med en akustisk, naturlig ljudbild och avslappnad atmosfär. Gör ditt liv lite vackrare. Du behöver bara blunda, så gör Kyle Carey resten.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!