The True – dramatisk svensk rock på uppgång

En Malmösextett med höga ambitioner, storslagna låtar och en sångare som ofta jämförs med Freddie Mercury. Nog låter det intressant? Zero växlade några ord med framtidslöftet The True i samband med deras spelning i Helsingborg.

True3
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography
The True är en ganska ny stjärna på det svenska musikfirmamentet. Även om projektet startades redan 2011, var det först häromåret som pusselbitarna verkligen började falla på plats för Malmöbandet.

Konstellationen består av Christian Hagman på sång, Patrik Bengtsson och Tyko Carling på gitarr, Peter ”Silverräven” Bengtsson på keyboard, Carl Björk på bas och Marcus Dentz på trummor. Tillsammans bildar de en helhet som är större än summan av delarna.
– Det tog lite tid innan alla blev permanenta medlemmar och hittade sina roller i bandet, berättar Christian. Men nu känns det jävligt bra. Vi är väldigt samspelta och kompletterar varandra perfekt både i studion och på scen.
– Även om vi inte umgås speciellt mycket utanför musiken är vänskap en viktig del av The True, fortsätter Tyko. Man kan lita på de andra och vara säker på att de alltid ställer upp och ger allt de har. Alla jobbar helt enkelt mot samma mål.
– Dessutom har vi riktigt kul tillsammans, flikar Carl in. The True tar inte energi, utan ger. Bandet är som en form av terapi, som gör oss lyckligare och mer harmoniska.

True2
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography
Sextettens musik låter sig inte så lätt beskrivas, men om man föreställer sig en smakfull blandning av U2, Led Zeppelin och Queen får man åtminstone ett hum om vad det handlar om.
– I grund och botten spelar vi klassisk rock, men med en alternativ och lite dramatisk touch, filosoferar Marcus.
– Vi har nog ett ganska tidlöst sound, menar Peter. Vi har helt enkelt tagit de delar av rockhistorien som vi tycker bäst om, från sextiotalet och framåt, och låtit oss inspireras av dem.
– Det finns både för- och nackdelar med soundet, erkänner Christian. Å ena sidan har vi hamnat i något av ett ”ingemansland”, eftersom vi inte varit del av någon scen eller kunnat dra nytta av någon trend. Men å andra sidan vet vi att vi är bra på vad vi gör och skulle kunna nå massor med lyssnare. Jag tror att det kommer att bli allt eller inget i framtiden. Antingen kommer vi att slå igenom rejält eller också kommer inget alls att hända. Om man spelar vår typ av musik finns det nog inte så många mellanlägen…
– Jag tror verkligen att vi kan lyckas, poängterar Tyko. Min syster pluggar utomlands och när hon spelar upp vår musik möts hon alltid av samma respons: ”Wow, they’re really good”. Vad vi behöver är lite tur. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle!

ChristianTrue
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography
Christians mäktiga stämma är en viktig komponent i bandets ljudbild. Röstdynamiken och de stora känslorna påminner ibland en smula om den amerikanske kultartisten Jeff Buckley. Vanligtvis brukar han dock jämföras med Freddie Mercury.
– Jag sjunger ganska kraftfullt och försöker bjuda på mig själv så mycket som möjligt, förklarar han. Mina förebilder är sångare som lever sig in i musiken och jobbar hårt för att engagera publiken. Freddie Mercury är definitivt en av dem, men jag är även inspirerad av Bruce Springsteen och Bono.
– Christian liknar faktiskt Freddie Mercury lite på scen, berömmer Tyko. Han kör samma typ av stora rörelser och har ett nästan lika dramatiskt kroppsspråk. Så han lyfter verkligen våra livespelningar!

Även bandets låtar drar sig ofta åt det storslagna hållet. Inte minst den grandiosa kärleksballaden ”My Lady”, som blivit något av en publikfavorit.
– Det är en låt som vuxit fram successivt, berättar Christian. Jag skrev grunden redan för tio år sedan, när jag träffade min nuvarande sambo.
– Men dagens färdiga version är en hyllning till alla flickvänner och ”ladies” med anknytning till The True, understryker Patrik.

För ett tag sedan släppte Malmökillarna debutskivan Reboot Yourself. Titeln leder tankarna till både science fiction och kognitiv psykologi.
– Ibland måste man lämna det förgångna bakom sig för att kunna komma framåt, förklarar Tyko. Vi säger inte att man ska glömma eller förtränga. Tvärtom ska man lära av livet. Men man vinner inget på att älta gammalt elände. Det är bara ett slöseri på tid och energi. Så ibland krävs det en ”omstart”. Man ”rebootar” hela systemet och fortsätter framåt som en ny person.
– Titeln har förstås även en koppling till The True och hur vi, häromåret, startade om i ny sättning och med nya idéer, kompletterar Marcus.
– Vi är på många sätt nöjda med Reboot Yourself, men responsen blev inte riktigt vad vi hoppades på, erkänner Patrik. Kanske skulle vi ha nöjt oss med att släppa en EP? Men vi fick blodad tand under inspelningarna och ville satsa allt…
– Ett problem var att vi inte nådde ut med marknadsföringen, menar Christian. Men nu har vi byggt ut vårt nätverk, så det känns lovande inför nästa skiva.

True1
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography
En ny EP är precis färdigställd och kommer snart att släppas digitalt. Enligt killarna innebär de nya låtarna en vidareutveckling av soundet.
– De som lyssnat på oss tidigare kommer att känna igen The True, försäkrar Peter. Melodispråket är fortfarande detsamma. Men samtidigt har vi lagt till nya nyanser och fått ett större djup. Det låter både mäktigare och känsligare än tidigare. Vår nya EP känns som ett steg i helt rätt riktning.

The True var med i årets upplaga av Emergenza, världens största tävling för osignade band. Där nådde de en tredjeplats i Skånefinalen.
– Det är självklart diskutabelt om man kan tävla i musik, men så länge det går bra för The True har vi inga större invändningar, skämtar Tyko.
– Fast vi är inte nöjda med tredjeplatsen, poängterar Christian. Vi gjorde en riktigt bra spelning och hade publiken på vår sida. Det borde räckt längre…

True4
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography
Bandet försöker spela live så ofta som möjligt och har redan ett par intressanta konserter på meritlistan, till exempel som förband till Stiftelsen i Malmö och på olika klubbar i London.
– Spelningen med Stiftelsen var grym, minns Carl. Kulturbolaget, som är en av Malmös mest klassiska konsertlokaler, var fyllt till bredden. Även om de flesta kanske kommit för Stiftelsens skull, så var det vi som fick bäst recensioner efteråt.
– Miniturnén i London var också en höjdare, fortsätter Christian. Vi fick väldigt bra respons från den engelska publiken. Jag minns speciellt en klubb i närheten av Camden Market, där folk bara strömmade in och det blev ett jäkla ös…

Sextetten ser nu fram emot sommaren, som förhoppningsvis kommer att innehålla ett flertal spelningar.
– Festivaler är väldigt roliga, eftersom vi når ut till människor som annars inte hade lyssnat på oss, säger Patrik. I fjol spelade vi på Helldorado i Eslöv, som främst brukar ha tyngre band. Där fick vi ett fantastiskt bemötande från publiken. I år har vi blivit bokade till Malmöfestivalen. Vi ser verkligen fram emot kombinationen hemmaplan och folkfest!
– Vi brinner för vad vi gör och kommer att satsa hårt framöver, så håll ögon och öron öppna, avslutar Christian med ett stort leende.

För mer information om The True rekommenderas Facebook-sidan:

https://www.facebook.com/thetruesweden?fref=ts

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Stella Rose Gahan

Stella Rose Gahan har släppt sin debutsingel

Den New York-baserade singer-songwritern Stella Rose har skrivit på för Yves Rothmans KRO Records och …