Lallet

Lallet – Hammarby är mitt landslag!

Franskättade Christophe Lallet, med fotbollsbakgrund i bland annat Hammarby och Saint-Étienne men numera i IK Frej, hinner trots brinnande Superettan-säsong med att släppa singeln ”Blundar”.

Zero ställde några snabba frågor om musikkarriären, Hammarby och klassiska fotbollslåtar från ”World in Motion” till ”Global Fussball OK”. Lallet spår även om hur streckstriderna slutar i Allsvenskan och Superettan.

 

Vad tror du om den kommande säsongen i IK Frej? Vad har ni för möjligheter i Superettan? Vilka lag tippar du går upp i Allsvenskan och vilka åker ur Superettan?

– Jag tror att det blir ett tufft år för oss. Vi kommer att få kriga för vår existens. Men vi har kapacitet i laget att åtminstone hålla oss kvar. Jag tror att Östersund går upp tillsammans med Jönköpings Södra. I Allsvenskan tror jag att Örebro och Halmstad åker ur. Norrköping mot Sirius i kvalet.

Vilka reaktioner får man av lagkamraterna när man precis har släppt en singel och poserar som popstjärna på skivomslag?

– Jag får bra respons från grabbarna. De backar mig och stöder det jag gör. Ibland spelas den på hög volym i högtalarna i omklädningsrummet.

Är det lätt hänt när man under försäsongen springer runt i långkalsonger på någon usel konstgräsplan, att man tänker ”bara musikkarriären går riktigt bra nu, så att jag slipper flytta koner och klunsa mer”?

– Haha, nej. När jag spelar fotboll är det bara fotboll som gäller. Under träning släpper jag allt som har med musik att göra, precis som jag släpper allt som har med fotboll att göra så fort jag lämnar träningsanläggningen. Jag kommer att göra allt för att inte förknippa min musik med fotboll. Jag hoppas att ingen annan gör det heller. Att respektera mina ord som jag skriver och sjunger, eller tonerna jag sätter, är allt jag begär.

Det har gjorts en hel del fotbollsskivor, med varierande konstnärlig framgång, från New Orders ”World in Motion” och Paul Gascoignes ”Fog on the Tyne” till Hoddle & Waddle och svenska ”Global Fussball OK”. Vilka är dina favoriter, vilka var bra på riktigt och vilka är de grövsta kalkonerna?

– Jag har faktiskt inte hört något av alternativen du nämner tidigare. Kanske Global Fussball-låten då. Lite Kraftwerk-inspirerad, om jag inte minns fel.

Du har ju fransk bakgrund. Vilken fransk musik har du lyssnat på och influerats av, och tycker du att fransk musik får tillräckligt utrymme i svenska media?

– Jag tror inte att jag har influerats så mycket av fransk musik, faktiskt. Det skulle väl i så fall vara Pascal Obispo, Christophe Maé och Maître Gims. Och Stromae, fast han är belgare. Det är olika musikstilar, men alla tre förmedlar känslor av hög klass. Det strävar jag också efter att kunna göra.

LalletDu har bland annat spelat i franska Saint-Étienne. Har du koll på den engelska gruppen Saint Etienne?

– Jag har inte lyssnat så mycket på dem, men de har ju ett riktigt catchy namn. Jag ställer mig mer nyfiken till varför de valde just det namnet. Undrar om det har något med staden att göra. En smutsig fabriksstad mitt ute på landet, omringad av stora dalar. Kanske för att fånga en känsla de förmedlar via sin musik. Jag ska kolla upp dem.

Är det ur ett musikperspektiv synd att du inte är kvar i Hammarby med de ”hipsterpoäng” det medför? Detta sagt med rejäl glimt i ögat…

– Haha, nej. Hammarby är mer än hipsters. Jag är världens stoltaste människa som har fått representera mitt landslag, alltså Hammarby. Jag gläds otroligt mycket nu när de är bättre utan mig.

Vilka mål har du inom musiken? Vad skulle krävas för att du skulle betrakta den som din ”huvudkarriär” i förhållande till fotbollen?

– När jag kan livnära mig på musiken. När man kan höra mina låtar på radio eller när folk betalar för att se mig. Då.

Efter ”Blundar” förbereder Lallet en singeluppföljare och sedan en EP i slutet av sommaren.

– Och senare kanske ett album. Vi har inte så mycket inbokat nu, eftersom vi fortfarande styrs av fotbollens spelschema. Men det planeras för fullt, och håller man utkik på https://www.facebook.com/lalletmusicinfo eller på https://instagram.com/clallet så får man reda på vad som händer.

 

Lallet är aktuell med singeln ”Blundar”, som finns ute nu på Caroline International / Universal.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)