Wednesday , May 22 2024

Thee Satisfaktion – Earthee

Review Overview

Betyg - 7

7

Lyssna noga, så inte låtarna blir till tomma kulisser, och du kommer bli tillfredsställd.

User Rating: Be the first one !
Thee Satisfaktion - Earthee, omslag
Skivbolag: Sub Pop / Playground Music

Thee Satisfaction bildades 2008 i Washington när Catherine ”Cat” Harris-White och Stasia ”Stas” Irons pluggade på universitetet där. Tjejerna slog sig ihop och blev till Thee Satisfaction. Så småningom fick de skivkontrakt och Earthee är deras andra fullängdare.

På 70-talet existerade Parliament och Funkadelic som gjorde psykedelisk soul, funk, rock och disco. De hade skumma kläder, coola skivomslag och var tämligen gränsöverskridande, såväl musikaliskt som utseendemässigt. Thee Satisfaction låter inte alls som dessa band. Tjejerna har ett väldigt modernt sound och stuk på vad de gör, men skivomslaget till Earthee kunde mycket väl ha gjorts av nämnda 70-talsband, då denna duos musik också är en genremix. Dock av alternativ hip hop, soul, r ´n b och electronica, istället för psykedelia, funk och rock. Med andra ord: Earthee är en rätt originell platta, den är udda och intressant, spännande och tilltalande i sin något snåriga helhet, men melodierna har inte riktigt vad som krävs för att stå ut och sätta sig i huvudet. Kanske är det inte meningen heller. Kanske är vitsen med Earthee att man ska uppfatta skivan som en helhet, ett konstverk, och inte plocka ut enskilda låtar som någon sorts smakbitar från ett buffébord. I så fall har tjejerna lyckats bra. Medan musiken pågår i högtalarna är den nämligen rätt lätt att ta till sig, även om speltiden är lite för lång och gör albumet något ensidigt i längden. Risken om man inte lyssnar noga är dock att låtarna förvandlas till kulisser, när de egentligen mår bäst av ens fulla uppmärksamhet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!