Östgötsk översikt – Från sleazerock till undergångsblues

Norrköping står värd för festivalerna Bråvalla och Where’s The Music. Linköping har fostrat artister som Lasse Winnerbäck, Louise Hoffsten och Ghost. Men vad händer i Östergötlands musikaliska undervegetation? Zero har koll…

Östergötland har fått fram många bra band och artister genom åren. Förutom namnen ovan kan nämnas exempelvis Eldkvarn, Markus Krunegård, Jonna Lee, Marduk, Den Svenska Björnstammen, Sonic Surf City, Märvel och Sven Zetterberg. Men ännu intressantare är att följa det som händer på nivån strax under. Länet har en mängd band som väntar på det stora genombrottet och här är ett urval.

 

Dead Soul

Debutalbumet In the Darkness kom 2013 och blev en omedelbar kritikerfavorit med genomgående fyror och femmor i betyg. Denna mörkerduo från Linköping/Norrköping spelar undergångsblues och har bland annat varit förband till Ghost.

 

Gaphals

Detta Linköpingsbolag firar femårsjubileum med en tvådagarsfestival den 27-28 mars. Bland de lokala akter som bandet har knutit till sig finns exempelvis Knifven, Skogen Brinner, Nocturnal, Siberian och Niels Nielsen.

 

Night

Linköpingsbandet Night är också ett Gaphalsband som lirar “80-talshårdrock innan 1981”. Debuten kom 2013 och bandet har precis släppt uppföljaren Soldiers of Time

– Det är fortfarande hårdrock, men inte stencilerat efter en viss stil. På den nya skivan har vi inte haft några gränser. Vi tycker själva att det är en betydligt bättre skiva musikmässigt än den förra, säger gitarristen Calle Englund.

 

Miss Behaviour
Miss Behaviour.

Miss Behaviour

Med rötterna tydligt förankrade i 80-talets melodiösa hårdrock släppte detta flamboyanta Norrköpingsband i höstas sin tredje skiva Double Agent. De har bland annat turnerat i Storbritannien med Crashdïet och Electric Boys.

– Så länge vi håller på kommer det alltid handla om melodiös hårdrock. Utmaningen är att hålla det intressant utan att upprepa sig själv, säger gitarristen Erik Heikne.

 

In Hours
In Hours.

In Hours

Ett Linköpingsband som plockat upp 90-talets melodiska indiegitarrer och klätt dem i en tight och modern skrud, men med bibehållen melankoli. Aktuella med en fyraspårs-EP, inte helt olikt Madchester- och shoegazingband som exempelvis The Stone Roses och Ride.

– Vi har fått höra att vi har nice melodiska grejer och då har vi satsat på det. Låtarna hänger ihop. Det är samma lite dystra stil, och alla texter är lite ledsamma. Vi öppnar med den gladaste låten, och sedan går det ner…precis som livet, ha ha, säger sångaren Armin Memić.

 

Close Quarters
Close Quarters.

Close Quarters

Vadstenabandet Close Quarters gav ut albumet We Believe in Rock ‘n’ Roll 2011 och förra året kom EP:n Try to Pay Rent with Love. Bandet fick stor uppmärksamhet när de spelade in en video till låten  “Get Ready for the Good Times” med den gamle fotbollsspelaren Glenn Hysén och en strippa, något som gav rubriker i både kvälls- och skvallerpressen. Den 18 maj kommer en ny singel.

– Vi spelar skitig, svängig rock ‘n’ roll. Någon sade att vi låter som 50% Backyard Babies och 50% Quireboys, säger gitarristen Martin “KK” Karlsson.

 

Några andra spännande artister och band från Östergötland att hålla koll på 2015:

*Lisa Lystam

*Scar Symmetry

*Slidin’ Slim

*The Majority Says

*Haunted by Destiny

*Sarea

*Nifters

*Individen & Kungarna

*Pilotsonen

*Prime Creation

*Trailerpark Idlers

*Brandon Walsh

*Saturday’s Heroes

*Year of the Goat

*PG Lost

*The Manics

*Inclosure

*Garden

*John Chopper Harris

*Chris & The Goosebumps

 

Om Tobias Pettersson

Kolla även

Zara Larsson på Bråvallafestivalen 2016. Foto: Jürgen "The Producer" Krado.

Bråvallafestivalen 2016

Rammstein sprutade eld, Nightwish höll den finska metalfanan högt och Tenacious D visade att tramsrock …