Sada Vidoo – Classic rock möter dubstep

Sada VidooVisuellt går hon i Lady Gagas, Madonnas, Kiss och David Bowies fotspår. På sitt debutalbum A Story With No End blandar danska Sada Vidoo classic rock och dubstep i ett samarbete med Christian och Russ Ballard.

Efter en uppväxt där hennes palestinske far lämnade henne tidigt och vardagen bestod av mobbning och isolering, slog sig Sada Vidoo in i musikbranschen. Men när hon skrivit texten till, och sjungit på, DJ Alligators ”Lollipop” fick hon beskedet att hon inte ”var snygg nog för kameran” och i stället var det en modell som uppträdde i videon. Osäkerheten fick henne att dra sig tillbaka från rampljuset och skriva låtar bakom kulisserna.

Med risk för att ge mig in på amatörpsykologi, har du ett behov av att bli bekräftad, att bli “sedd”?

– Vi är alla en produkt av den mörka och den ljusa sidan i våra livserfarenheter, och självklart har mitt förflutna påverkat mina val i vem jag är idag. Jag har aldrig passat in någonstans, så jag antar att jag skapade mitt eget universum, min egen värld, där det var helt okej att vara jag. Jag har aldrig haft problem med att bli sedd, för min avantgarde-personlighet har alltid dragit uppmärksamhet till sig. I stället för att tvingas att bli vad andra förväntar sig av mig var det en fråga om att vara trogen mitt eget jag. Jag gick helt enkelt genom livet och sökte efter ett skäl att finnas till.

Hur kom det sig att du började samarbeta med Christian och Russ Ballard?

– Jag kom till London för att göra en låt, och där var de, ”The Ballards”, far och son. Det var magi i luften direkt. Vi kunde inte få nog av att skriva tillsammans, så det slutade med att jag flyttade till London, nära deras studio. Från dag ett kände jag att jag hade kommit hem där min kreativa själ hörde hemma. Christian Ballard är en ”urban” producent, väldigt ”hipp”, och står för dubstep-inslagen på albumet. Och Russ Ballard är ”the king of rock”! Vi skapade ett väldigt speciellt sound och det finns inte en ton på skivan som inte noga placerats där. Så albumet är ljudet av ett universum och en blandning av oss alla. Det är en berättelse utan slut. Jag ville göra ett konstverk som vi alla kan vara stolta över under åren som kommer. Jag kände att jag hade något att säga och hoppas att någon där ute vill lyssna.

Vilka är dina mål inom musiken och var ser du sig själv i framtiden?

– Förhoppningsvis är jag på turné hela tiden. Det vore en dröm som gick i uppfyllelse. Jag känner mig så redo för det. Man vet aldrig vad morgondagen för med sig, och det är det bästa med att se framåt.

 

A Story With No End finns ute den 23 mars.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)