Jimmy Somerville – Homage

Review Overview

Betyg - 8

8

Skivan skulle lika gärna kunna varit inspelad på 70-talet och förutom disco med blås och stråkar finns här några softare soulspår.

User Rating: Be the first one !
Jimmy Somerville - Homage, omslag
Skivbolag: Membran / Naxos

Jimmy Somerville, tidigare sångare i Bronski Beat och The Communards, har med Homage kommit fram till sitt sjätte soloalbum. Den här gången har Somerville valt att tolka sina discofavoriter från tonåren, och det är mig veterligen första gången han gör en hel platta med uteslutande andras låtar.

Dock har han ju tidigare haft klockrena framgångar med covers som Donna Summer och Giorgio Moroders ”I feel love”, Sylvesters ”You make me feel (mighty real)”, ”Never can say goodbye” som både Jackson 5 och senare Gloria Gaynor hade hits med, och Harold Melvin & The Blue Notes ”Don´t leave me this way” som även blev en hit med Thelma Houston. Homage innehåller tolv spår och Somervilles ljusa, originella röst är intakt, trots att åren har gått. Skivan skulle lika gärna ha kunnat vara inspelad i slutet av 70-talet som nu, och förutom dansant disco med blås och stråkar så finns här några softare soulspår som avslutande ”Learned to talk”, en funkig ”The core” och intensiv Hi-NRG i ”Travesty”. Allt som allt har Somerville och producenten John Winfield lyckats baka ihop ett riktigt lyckat och varierat coveralbum som tål upprepade lyssningar, och som definitivt hade platsat på ett diskotek förr i tiden. Idag lär låtar från den här plattan mixas in bland techno och hiphop på modernare dansgolv, men bäst av allt är att Homage även kan avnjutas utan danssteg och en uppsjö blixtrande, blinkande lampor i regnbågens alla nyanser.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!