Anomi – Normlös i Borlänge

Ordboksdefinitionen av begreppet ”anomi” är ”ett socialt tillstånd i vilket ett kollektivs gängse normer och värden (som kan vara religiösa, sociala eller moraliska) är ifrågasatta och därmed på väg att avta i styrka”.

Anomi
Anomi. Foto: Andreas Karlsson.

Under den varudeklarationen gör Oskar Hedlund (gitarr, sång) och Lina Eliasson (sång) från Borlänge elektropop på svenska. Duon träffades genom en gemensam vän och har Daft Punk, Mumford & Sons, Tom Waits, Ryan Adams, 16 Horsepower med flera som influenser.
Oskar: Anomi betyder ”normlöshet” för oss. Och vi försöker hela tiden gå vår egen väg, det vill säga inte alltid göra det mest självklara. Så vi tycker att det ordet passar bra in på oss. Om vi måste kategorisera musiken skulle den nog hamna i den svenska elektropop-mappen. Men i och med vår gränslöshet finns det ju inslag av lite allt möjligt. Vi lägger stor vikt vid texterna och det vi sjunger. Därför tycker vi att vår musik definieras mer av känslor än av en genre.

Som personer är Lina och Oskar väldigt olika. Lina påverkas starkt av människors energier, vilket leder till en känslomässig berg-och-dalbana där hon drömmer mardrömmar varje natt. Eftersom Oskar, å sin sida, har en ”ofta nedstämd” energi, är det lätt att tänka att personkemin kanske inte är helt optimal. Men som det visat sig kompletterar de varandra i stället på ett positivt sätt.
Lina: Det stämmer att vi har olika personlighetsdrag, men det som gör oss lika är att vi båda är känslomänniskor. Vi har en stor förståelse för varandras olika egenskaper, positiva som negativa. Det gör att vi kompletterar varandra bra. Till exempel är jag mer utåtriktad, vilket gör att det faller sig naturligt att jag bär det största sociala ansvaret. Oskar, däremot, har en annan envishet som gör att han inte går ifrån datorn förrän en låt är hundra procent.

Anomi
Anomi. Foto: Andreas Karlsson.

Oskar var lovande juniorhockeyspelare med både landslagsläger och TV-puck. Men han vantrivdes med idrotten, drabbades av en depression och självmedicinerade med alkohol. Musiken blev en ventil. Men några år senare gick han in i väggen och slutade med både musik och alkohol för att i stället isolera sig från omvärlden.
Oskar: Ishockeyn handlade hela tiden om att leva upp till andras krav och förväntningar. Det var inte ett intresse, utan snarare ett måste. Hela mitt liv kretsade kring detta, och rädslan för att göra någon besviken höll mig kvar. Jag tror att många sitter fast på liknande sätt lite överallt i samhället, och jag tycker att det är oändligt tråkigt.

Idag använder han sin arbetstid i traktorn till att skriva musik, som duon sedan spelar in i hans studio. Men Zeros antagande att han alltså jobbar med lantbruk visar sig inte stämma alls.
Oskar: Jag kanske har varit otydlig med vad jag jobbar med, haha. Jag är dessvärre inte bonde, även om jag verkligen skulle kunna tänka mig att vara det. Jag kör lastmaskin, i folkmun ”traktor”, i en bergtäkt. En bra dag i maskinen hinner jag med att lasta ut bergmaterial, meka med stenkrossen och skriva 2-3 låtar.

Anomi är aktuella med singeln ”Knutna händer” och har även en fullängdare på gång. ”Knutna händer” skrevs av och till under en tioårsperiod och, som Oskar uttrycker det, ”hade jag vetat hur svårt det skulle bli, hade jag aldrig gjort den låten”. Texten bottnar i frustrationen Oskar upplevde under sin tunga tid.
Oskar: Albumet är, som ”Knutna händer”, elektropop. Det är tunga beats tillsammans med akustiska gitarrer, Linas mjuka sång och min artificiella stämma. Texterna är mångbottnade, och det är något som speglas genom hela skivan. Några av låtarna, ”Knutna Händer” bland annat, är skrivna för 10 år sedan, medan resten av materialet skrevs under förra året.

Anomi
Anomi. Foto: Andreas Karlsson.

Vad inspireras ni av utanför musik?
Oskar: Det är en intressant fråga. Jag är enormt intresserad, och blir dagligen inspirerad av all sorts kultur. Men det är nog framför allt film som sätter fart på min fantasi. Jag kommer ihåg första gången jag såg 2001: A Space Odyssey. Jag blev helt tagen. Jag är en person som grubblar och kör fast ganska ofta, så när ett konstverk, eller i det här fallet en film, vidgar mina vyer blir jag enormt kreativ.
Lina: Jag inspireras mycket av andra människor! Positiva, ambitiösa och modiga människor som gör det hjärtat säger. Jag försöker vara noga med att omge mig själv med sådana personer eftersom jag påverkas starkt av dem i min omgivning.

Vad har ni för mål med er musik? Var ser ni er själva om fem eller tio år?
Lina: Vårt mål är att de människorna vi når ut till ska känna att de får ut något av att lyssna på vår musik. När jag försöker visualisera drömmen ser jag oss på en stor scen med ett stort publikhav och kanske också att man nått ut till Norge och Danmark.
Oskar: Det hade varit väldigt kul att turnera i framtiden!

 

Anomi är aktuella med singeln ”Knutna händer”, som finns ute nu.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)