Where’s The Music – Bra start för nya branschfestivalen

På somrarna står Norrköping som värd för landets största festival Bråvalla. Nu vill staden och arrangören FKP Scorpio komplettera utbudet med en vinterfestival. Den 12-14 februari arrangerades den första upplagan av showcasefestivalen Where’s The Music, vars premiärår fick ett bra bemötande.

Dotter på Where's The Music 2015
Dotter. Foto: Jürgen “The Producer” Larsson.

Norrköping satsar på att bli Sveriges musikhuvudstad 2020 och mycket talar för att kommunen lyckas. Sedan två år tillbaka kan staden stoltsera med landets största festival Bråvalla, och med Where’s The Music håller man på att skapa landets största showcasefestival. Men allt hänger inte bara på dessa två arrangemang, utan Norrköping är en genuin kulturstad som även har en årlig filmfestival, teaterfestival, Kulturnatten, konserter i Knäppingsborg, flera museer i absolut toppklass, Östgötateatern, Symfoniorkester och mycket annat som gör staden till ett av landets mest intressanta kulturfästen.

Att det blev en showcasefestival i samarbete med FKP Scorpio beror såklart på att det redan finns ett etablerat samarbete kring Bråvallafestivalen, men Norrköping som stad är också oerhört lämpad för den typen av arrangemang. Mitt i stadens centrum ligger Industrilandskapet, ett stort område av gamla industrilokaler som under senare år rustats upp och förvandlats till ett fantastiskt område med konsertlokaler, restauranger, museer och moderna kontor. Här ligger konserthuset Louis De Geer med de tillhörande konsertlokalerna Flygeln och Värmekyrkan, som utgör centrum för Where’s The Music.

Totalt har festivalen tio scener, varav alla utom en bara ligger någon minuts gångväg från varandra (och det är inget jätteavstånd till den tionde heller). Samtliga festivalscener används som scener även till vardags, vilket förenklar festivalen oerhört mycket, och samtliga scener ryms även i fantastiska lokaler.

Where’s The Music kan sägas bestå av två delar. Dels en konferensdel som äger rum dagtid under fredagen och lördagen. Där diskuterade diverse branschfolk ämnen som “Genusansvar, en typisk svensk diskussion?” och “Festivaler – slaget om huvudakterna”. Efter klockan 18 (alla tre dagarna) startade den mer publika delen av festivalen med totalt 144 musikuppträdanden.

Dotter på Where's The Music 2015
Dotter. Foto: Jürgen “The Producer” Larsson.

De flesta artisterna är nya, spännande namn som inte ännu fått det stora genombrottet, men även ett antal etablerade akter. På torsdagen uppträdde bland annat Maskinen och Hardcore Superstar på de största scenerna, medan man på de mindre hittade namn som Ms Henrik, Spiders, Haunted by Destiny och Twiggy Frostbite.

På fredagen headlineade bland annat Hello Saferide och Raubtier medan jag själv sprang runt på Saliga Munken, Tegelvalvet, Stopet, Dynamo och Hörsalen och kollade in akter som Dotter, Beatrice Eli, Luna Green, Factory Brains och Louise Lemón.

Lördagen bjöd sedan på välkända artister som Far & Son och Hoffmaestro samt mindre band som Solen, Eternal Death, Futile och The Majority Says.

Högsta bossen Folkert Koopmans sade före festivalen att han trodde på 5-10 000 besökare. Siffran landade på 4689 besökare och 410 delegater. Totalt genomfördes 144 konserter på tio spelställen och Kopmans såg festivalen som en stor framgång.

Tove Styrke
Tove Styrke. Foto: Jürgen “The Producer” Larsson.

– Vårt mål var dels att introducera nya talangfulla artister för en större publik, men vi ville också ta upp aktuella frågor, forskningsfrågor och kreativa tillvägagångssätt av vår verksamhet och erbjuda en plattform för diskussion, utbyte och med ett omfattande och innehållsrikt konferensprogram skapa samarbete. Det har vi redan lyckats med under den första upplagan. Jag är särskilt glad över att så många branschföreträdare och kollegor från hela världen kom till festivalen. Konferensen var också en riktigt spännande, livlig och intressant del av Where’s The Music, sade han efter festivalen.

Det är redan klart att det kommer att arrangeras fler upplagor av Where’s The Music.

 

 

 

Om Tobias Pettersson

Kolla även

Maria Hazell på Where's the Music i Norrköping 2016. Foto: Jürgen Krado.

Ungt och nytt på Where’s the Music

Andra upplagan av showcasefestivalen Where’s the Music i Norrköping är avklarad och formen har satt sig. Mängder av unga, heta artister presenterade sig, men Viola Beach tragiska öde lade viss sordin på stämningen.