Wednesday , June 19 2024

Martin Prahl – River Ocean Wide

Review Overview

jovars. - 8

8

Älskvärt verk, både i sin helhet, och i sina detaljer.

User Rating: Be the first one !
Martin Prahl - River_Ocean_Wide, omslag
Skivbolag: Dead Air For Radios

Martin Prahl inleder sitt nya album med ”Beyond Good and Evil” och lyssnaren befinner sig i upptakten till en spaghettiwestern som Clintan inte spelat in än. Men filmen visar sig snabbt vara en annan. Dessutom visar sig plattan vara en helt annan än Prahls förra också, som kom 2012, och då under namnet Martin Prahl´s Skelter Wheel.

Jag gillar den skivan, men samtidigt kan jag bara konstatera att Prahl med River Ocean Wide tagit ett jättekliv längre i precis den riktning jag önskat mig skulle ske. Då den förra skivan kunde vara närmast förutsägbar i sin radiovänlighet emellanåt, så vandrar låtarna här på både annorlunda och dramatiska stigar. Jag ska inte påstå att de är direkt progressiva, avantgardistiska eller snårigt experimentella. Det är de för strikt komponerade för, men här kommer oväntade infall, överraskande vändningar och en Jethro Tullsk folkpopådra kan emellanåt skönjas, som i till exempel ”In charge”, som efter ett tag blir filmiskt episk och storslaget vacker. Allt detta på bara lite över 4 minuter av pur magi.

Kort sagt: River Ocean Wide är mer spännande och äventyrlig än vad förra albumet var, och det är något av en tripp att noggrant lyssna sig igenom albumets elva spår. Melodierna är ofta vemodiga skönhetsupplevelser, utan att bli gråtfärdiga eller sentimentala, och utan att hålla ett sävligt tempo. Tvärtom. Det här är inget balladalbum. Däremot är det ett mycket älskvärt verk, både i sin helhet, och i sina detaljer. Martin Prahl är dessutom en modig och spännande svensk artist som vågat ta det här steget redan på sin tredje skiva. Man kan inte ens gissa vad som kommer att hända när han ger ut sitt fjärde album framöver!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!