Christine Albert – Everything´s Beautiful Now

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, MoonHouse Records / Hemifrån, betyg: 6]

Christine Albert är knappast något känt namn i Sverige, men hon har hittills gett ut sex soloplattor och lika många tillsammans med maken Chris Gage under namnet Albert And Gage. På Everything´s Beautiful Now – tre ord hennes svärmor sade på sin dödsbädd, en timme innan hon avled – gör Albert en musikalisk mix av pop och folkmusik. Det hela är rätt lugnt och eftertänksamt, textmässigt moget, och berättande. Efter att ha förlorat närmare ett dussin nära vänner och familjemedlemmar under de senaste åren, inklusive svärmodern, så har all denna sorg och död ändå lett till ett hoppfullt och relativt ljust album. Visst finns här vemod och djup, men det är ingen deprimerande eller ångestfull skiva som Texasbon spelat in. På skivan finns sonen Troupe Gammage (tillika sångaren i indie/syntpopbandet Speak) med och sjunger på “Lean my way” och hans band lirar på Jackson Browne-covern “For a dancer”. På “Old new Mexico” som Albert skrivit tillsammans med Jerry Jeff Walker sjunger även han, liksom Eliza Gilkyson och den låter handlar om Alberts tvekan inför att lämna Santa Fe och flytta till Austin, där hon nu mer bor. Hon gör även en cover på Warren Zevons “Keep me in your heart” och det hela är rätt fint, avspänt, musikaliskt och småtrevligt att lyssna till. Titelspåret inleder plattan och är baserat på vad svärmodern sade på sin dödsbädd. Låten är skriven som om det vore hon som sjöng texten, istället för Albert, och det känns lite märkligt att lyssna på den. Samtidigt gör Albert det så naturligt att det fungerar, helt utan sentimentalitet och nostalgi. En konst i sig.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …