Friday , February 3 2023

Magnus Uggla – Sångfågeln har blivit en flyttfågel

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Han har gjort radio, krogshower och inte minst varit en av våra populäraste artister i snart 40 år, men just nu är det tv som gäller för Magnus Uggla. I sitt nya program “Uggla flyttar in” utsätter sig Uggla för nya sammanhang och flyttar in på bland annat en cirkus, ett äldreboende och hos artisten Olle Ljungström.

Blev programmet som du hoppades?
– Det är svårt att säga. Jag ville göra ett intervjuprogram, men tiden gör att det har blivit ganska sparsmakat. Formatet är 22 minuter. På TV4 kan det inte vara längre. Ska man göra ett längre intervjuprogram hade man fått göra det i en annan kanal. Men det är ganska lugnt tempo, så det känns ändå lite innovativt för att vara TV4.

Vilket avsnitt tycker du blev bäst?
– Jag har inte sett alla än, men av dem som har visats tycker jag äldreboendet. Det blev lite som jag tänkte från början.

Om du fick bestämma helt fritt, var skulle du helst vilja flytta in?
– Min drömgäst vore Göran Persson. Jag tror det skulle bli ett ganska udda möte. Han är i och för sig en känd person och jag ville inte ha med några kändisar, men det vore kul att skrota runt på hans ägor.

Även om titellåten “Min bättre hälft” spelas rätt flitigt, finns för närvarande inga planer på att spela in ett nytt album. Uggla menar att musikvärlden ser annorlunda ut nu för tiden och det är inte självklart att släppa album så som det var tidigare. En sak verkar dock vara konstant: att Uggla får dåliga recensioner. Det gällde även “Uggla flyttar in”, även om vissa börjat ändra uppfattning efter att flera avsnitt visats.

Att du får dåliga recensioner tror jag delvis beror på att recensenter fortfarande ser dig som en renodlad popartist, trots att du egentligen inte varit det på 30 år.
– Det kan jag absolut hålla med om. Jag håller på mer med underhållning idag. Jag ska inte säga att musiken är en bisyssla, för det är det som är grunden i vad jag gör, så jag är absolut en musikartist, men de senaste åren har jag även bloggat, gjort radio, satt upp krogshower och gjort tv. Å andra sidan har jag alltid fått dåliga recensioner. De tyckte lika illa om mig på 70- och 80-talet.

Du fick en stor hit med “Jag och min far” när du var med i “Så mycket bättre”. Vad tror du om årets upplaga?
– Ingen aning. Det är flera där som jag aldrig hört talas om innan. Men jag gillar ju Orup och har jobbat med honom, så det ska bli spännande att se hur han agerar inför realitykamerorna.

I år kommer Uggla dessutom att medverka i “Julgalan 2014” som är en julshow som besöker de stora arenorna i 20 svenska städer. Det finns flera olika upplagor av “Julgalan” som åker runt. I Ugglas konstellation är David Hellenius & Peter Settman konferencierer och artister, förutom Uggla, är Ace Wilder, Lasse Berghagen, Lena Philipsson, Ebbot, Miriam Bryant, Timbuktu, Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester och Alvaro Estrella. I nattklubben spelar sedan Rydell & Quick.

Det är en lite “coolare” samling artister än de andra konstellationerna, som mest består av Idol- och Melodifestival-artister. Och det var just det som fick Magnus Uggla att hoppa på tåget.
– Självklart tänkte man på sånt när man tackar ja till det. Timbuktu och Ebbot är två ganska kreddiga artister, och hade inte de varit med är det tveksamt om jag hade tackat ja. Och då funkar det att även ta in Lasse Berghagen. Branschen ser annorlunda ut idag. För tio år sen kanske jag inte hade tackat ja, men jag har varit med i Ladies Night som tidigare förmodligen hade varit en karriärsänkare.

Exakt hur showen kommer att utformas är inte klart när detta skrivs, men en sak slår Uggla fast:
– Jag kommer inte att ha tomtekläder på mig och jag kommer inte att sjunga jullåtar.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …