Chuck Prophet – Night Surfer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Yep Roc, betyg: 8]

Chuck Prophet, soloartist och tidigare medlem av Green On Red, har med Night Surfer skapat “ett dystopiskt album där låtarna handlar om hur hans hemstad skulle kunna te sig omkring 20, 30 år framöver”, enligt hans egen utsago. Night Surfer är sångaren, gitarristen och kompositörens trettonde fullängdare under eget namn och han har lirat in skivan i både Nashville och San Francisco. Brad Jones har producerat och Radiohead-kollaboratören Paul Kolderie, samt REM:s gitarrist Peter Buck gästar på skivan. Och ja, detta är en riktigt bra rockplatta. Men trots sitt framtidstema finns det inte tillstymmelse till futuristisk musik på skivan. Tvärtom gör Chuck Prophet raka, traditionella rocklåtar, ibland med soulkänsla, som påminner om allsköns gamla band och artister från svunnen tid. Låtar som inledande “Countrified inner city technological man” och “Wish me luck” låter till exempel som något Rolling Stones skulle ha kunnat plita ihop -68, “Guilty as a saint” är en vacker men typisk souldänga och “Lonely desolation” är en poplåt som bägge kunde ha skapats under 60-talets första hälft (om vi bortser från texterna). Avslutande “Love is the only thing” låter som tidig 70-tals glamrock med sin Gary Glitter/ Sweet-rytm. Det här är klassiskt, traditionellt, och framförallt: skitbra! Inte hela tiden, men flertalet av de tolv spåren tilltalar starkt, helt enkelt för att låtarna är så jäkla bra. Ge plattan ett par lyssningar och se själv!

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …