Bear's Den – Indiefolk med antika förtecken

Indiefolktrion Bear’s Den debuterar med albumet Islands. Medlemmarna Kev och Andrew berättade för Zero om öar som metafor för isolering, sångtexter inspirerade av antik mytologi samt den tragiska historien bakom videon till singeln “Elysium”.

 

Albumdebuterande indiefolktrion Bear’s Den består av
Andrew Davie (gitarr, sång), Kevin Jones (trummor, bas) och Joey Haynes (gitarr). Kev och Andrew hade känt varandra i ungefär ett år när de 2008 gick med i folkrockbandet Cherbourg, som skulle komma att bli kortlivat.
– Det fanns en väldigt aktiv musikscen i västra London och vi spelade båda i flera grupper. Cherbourg var en fantastisk erfarenhet för oss, men vi kände att vi skulle kunna uttrycka mycket mer, musikaliskt, i en annan omgivning. Vi ville ha en mer flexibel sättning där vi kunde få större frihet med instrumenteringen. Så vi började leta efter en tredje person att arbeta med och genom gemensamma vänner träffade vi Joey, som hade samma inställning som vi.

De influenser som trion kan enas om är artister som Elliott Smith, Sufjan Stevens, The National, Bon Iver och Crosby, Stills, Nash & Young med flera.
– Just nu lyssnar vi också mycket på The War On Drugs. Ett lite mer oväntat namn är kanske R Kelly, som är en favorit på turnébussen. Men vi influeras av allt möjligt, även utanför musiken. Våra familjer och nära vänner ger oss ständigt inspiration. Och vi har turen att känna många begåvade musiker. Det är stor skillnad att kunna få impulser från saker som ligger nära en själv, antingen det kommer ur insikter i andras liv eller att till exempel kunna se ett band som Daughter live varje kväll. Det finns så mycket man kan lära sig av sådana upplevelser och erfarenheter.

Bear’s Den har turnerat med Mumford & Sons och jämförs ofta med dem musikaliskt, men som väntat föredrar de själva att betona skillnaderna mellan grupperna framför likheterna.
– Jag antar att om man bara ser till ytan använder vi ju båda banjo och stämsång, och det är förstås smickrande att nämnas i samma mening som en så framgångsrik grupp, men på ett djupare plan är vi olika på många sätt. Vi har ett annat sound än Mumford & Sons och även texterna är helt annorlunda än deras.

Med låttitlar som anspelar på Elysium, Pompeji och agape (grekiska för “kärlek”) i stället för traditionella “pojke-möter-flicka”-texter ger Bear’s Den ett intryck av gammaldags, klassisk bildning.
– Jag skulle inte säga att vi är mer klassiskt bildade… Vi sitter inte på turnébussen och diskuterar antik litteratur. Men pappa undervisar i latin och grekiska, och när jag var liten berättade han ofta historier ur antikens mytologi, så det har kanske något att göra med saken. Om sanningen ska fram är jag inte särskilt bra på att skriva enkla kärlekstexter i vilket fall.

Öarna i titeln Islands är hämtade ur texten till spåret “Stubborn Beast” och sammanfattar på sätt och vis alla sångerna, förklarar Kev och Andrew.
– Albumet handlar i mångt och mycket om temat isolering och kanske även självvald ensamhet. Öar är en bra metafor för den tanken.

Albumet Islands spelades in i norra London med produktion av den rutinerade Ian Grimble, som tidigare bland annat arbetat med Manic Street Preachers.
– Vi har känt Ian i några år nu och jobbat med honom flera gånger. Det var viktigt för oss att göra skivan med någon som vi verkligen kan lita på och som känner oss både som personer och musiker. Ian är en fantastisk människa, väldigt ödmjuk men också mycket rak och uppriktig, vilket kan vara svårt ibland. Men det är alltid för att han har vårt och musikens bästa för ögonen. Han är oerhört engagerad och energisk i allt han gör. Det kan vara en besvärlig process att avsluta ett debutalbum, men när vi gick in i studion hade vi redan turnerat länge med låtarna, så på det viset var materialet ganska finslipat i förväg.

Bakom den uppmärksammade videon till “Elysium” ligger en mycket speciell historia.
– Vi hade velat spela in “Elysium” i några år. Det är faktiskt en av våra äldsta sånger, men vi hade inte haft möjlighet att få med blås i arrangemanget förrän nyligen. Så för oss var låtens innehåll fastslaget sedan länge. Marcus Haney erbjöd sig att göra en film till videon och åkte till Seattle Pacific University för att följa sin bror och hans kompisar under deras sista veckor som studenter, med låttexten som inspiration. Men halvvägs igenom inspelningarna inträffade en tragisk dödsskjutning på campus, där en av hans brors vänner dog. När vi hörde vad som hade hänt blev vi självklart förtvivlade och tänkte mer på allas säkerhet än vår egen video. Vi antog att den inte skulle bli av efter en sådan tragedi. Men några dagar senare hörde Marcus av sig och berättade att hans bror och kompisar ville fortsätta filma för att hedra sin vän. När vi sedan fick den färdigklippta filmen blev vi alla rörda till tårar. Videon tillhörde inte längre oss, utan de ungdomar som medverkade i den. Så för oss har den sången nu en helt annan innebörd.

Bear’s Dens debutalbum Islands finns ute den 22 oktober på indielabeln Caroline.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

KÅRP – “Greasy Makeup”

Det Göteborgsbaserade musikkollektivet KÅRP, som beskriver sin musik som “dödsdisco”, är tillbaka med en ny …