Friday , February 3 2023

Downhill Bluegrass Band – Wonderland

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, LimestoneHouse Music / DFR, betyg: 7]

Bra bluegrass kräver skickliga musiker, och skickliga musiker fattas inte Downhill Bluegrass Band, med hemvist i Avesta/ Torsåker. Faktum är att sextetten är så duktiga på det de gör att självaste IBMA (International Bluegrass Music Association) i Nashville, USA har bjudit in dem att spela, flera gånger. Wonderland är gruppens femte platta sedan albumdebuten år 2000 och plattan innehåller tolv låtar, skrivna av Jonas Kjellgren (sång och mandolin) och Mikael Grund (sång och gitarr). Övriga medlemmar är Kajsa Kjellgren Westin (sång, ståbas), Kenneth Kjellgren (banjo), Nicke Widén (dobro) och Erik Gunnars Risberg (fiol). Samtliga instrument är givetvis akustiska och körsången trestämmig så som det anstår traditionen. Personligen faller jag inte för vartenda spår här, men bland favoritlåtarna nämner jag gärna ett par melodiöst vackra låtar som “Wouldn´t it hurt” och “Elsewhere”. Det är de som satte sig i mitt medvetande, redan då jag lyssnade på plattan första gången. Men även bluesiga “Go on your way” förmedlar djupa känslor, liksom den något snabbare “The factory”. På tal om högre tempo förekommer givetvis sådant här också. Ett par exempel är inledande “No matter how hard I try” med sina fina soloprestationer, och instrumentala “Homecoming glasses” som Risberg skrivit. Så för den som vill släppa loss och dansa finns det möjligheter här också.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …