Thursday , June 20 2024

Trailerpark Idlers – Fifty Gallons Of Lightning

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fortune Records / Border, betyg: 9]

Johnny Cash hade sitt boom chicka boom-sound, Willie Nelson har sitt egensinniga gitarrlir, och Trailerpark Idlers har också genom åren arbetat fram ett sound som helt är deras eget. Gruppen lirar tveklöst country, en country med mycket western i, och de gör det på sitt speciella vis. De förträffliga låtarna skrivs av Morgan och Elisabeth Hellman, som också delar på sången, viket ger variation. På Fifty Gallons Of Lightning har man dessutom bjudit in eminenta, sjungande gäster som Jonas Otter, Linda Dahl, Deep Torkel och självaste Claes-Göran Hederström. Även Peter Dahl gästar, dock inte på sång, utan på svängigt banjospel. Trailerpark Idlers har varit verksamma i ett gäng år och detta är gruppens 12:e album. Som på alla deras skivor finns även här en mängd mycket bra och underhållande melodier, ofta framförda med en mörk, lite mystisk underton som sätter igång fantasin. Men här finns också en bisarr humor som i avslutande höjdarspåret “My woman sings hallelujah all night long” och snabbare, glättigare saker som “Sing with the bird, talk to the cat”. Några andra spår som jag också håller till skivans allra bästa är suggestiva “I fell again”, vemodiga “Goodbye baby”, “God damn you”, “Get down on your knees, sinner” som i det närmsta är rockabilly, svängiga “Moonshinin´ man” och ödsliga “Where did you go Mary-Anne?” som Otter gästar på. Som gamla fans är vana vid är även detta en mycket jämn och jävligt bra platta, precis som Trailerpark Idlers tidigare skivor, och för nytillkomna lyssnare är den en fullgod ingång till en guldgruva av originell och givande musik. Så börja här och gräv er sedan bakåt genom skivutgivningen. Ni har hur många höjdarlåtar som helst att hitta.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …