M.O.B. – Out From The Dark

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mobrockz, betyg: 8]

Hårdrockande Stockholmsbandet M.O.B. har ett gäng år på nacken och några plattor i bagaget. De fortsätter dock att förnya sin musik och hänga med sin tid. Out From The Dark är definitivt den bästa platta jag har hört med killarna hittills. Skivan inleds med tunga “The beast in me”, följs upp av det snabbare titelspåret, och sedan piskar man fram “Legions of the antichrist”. Det är starka låtar som framförs, talande texter, speciellt om man känner till sångaren Fredrik Notlings långa, tuffa kamp mot cancern. Vetskapen om den ger många av texterna ytterligare en dimension. Att Notling sjunger så utmärkt som han gör, trots allt han gått igenom på senare år, är närmast heroiskt. Men även de andra i gruppen är utmärkta på vad de gör, inte minst gitarristen Peter Gustafsson, som på skivan även lirar bas och körar. Out From The Dark är inte en fulländad platta. Alla låtar är inte fantastiska, men nog håller merparten hög kvalitet, som känslofyllda pianoballaden “By my side”, hårt melodiösa “Infected” och mångsidiga “The legacy” leker man inte med. Man leker inte med M.O.B. live heller för den delen. Mycket av materialet här hörde jag innan jag hörde skivan, och det är en bra idé att gå och se gruppen. Notling har karisma och påminner om en ondskefull Anton LaVey på scenen. Dessutom är bandet både tajt, ösigt, tungt och underhållande, utan att överdriva gesterna. Faktum är att jag ofta tänker på en yngre Ozzy Osbourne när jag hör den här plattan. Men vi snackar inget plagierande. M.O.B. behöver inte pyssla med sådant.

Om Webbmaster

Kolla även

KÅRP – “Greasy Makeup”

Det Göteborgsbaserade musikkollektivet KÅRP, som beskriver sin musik som “dödsdisco”, är tillbaka med en ny …