Barry Ollman – What´ll It Be?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Blue Colorado Music / Hemifrån, betyg: 6]

Barry Ollman är en medelålders musikant som berättar tio små historier på What´ll It Be? Skivan är hans första med originalmaterial och några prominenta gäster har han lurat med sig också. Den mest namnkunnige för allmänheten är självaste Graham Nash som sjunger tillsammans med Ollman på inledande “Imogen´s lament”, en låt om en åldrad kvinnlig fotograf. Första gången jag lyssnade till What´ll It Be? Gjorde jag det med en axelryckning, men den här skivan är en växare. Låtarna smyger sig på en och skapar ett litet bo där inne som man gärna återvänder till då och då. Okay, jag tycker inte att det här är något mästerverk eller ens ett jämnt album, men skivan är definitivt varierad, välspelad och har sina klara toppar. Allra finast av Ollmans melodier är “Blue Colorado” om ni frågar mig. Den har en mycket tilltalande melodi och en enkel men trevlig text. Ett par andra höjdpunkter är “Banker´s holiday” där Ollman går hårt åt det amerikanska bankväsendet. Det är dessutom plattans rockigaste låt. Sedan sitter lugna “Lean in close” rätt bra också, medan en glättig sak som “See ya´ in Okemah” lämnar mig ointresserad. På det viset fortsätter det med åsar och dalar i ytterligare några spår. Det här är inte årets platta inom americana-facket, men det gör verkligen inte ont att äga cd:n heller, trots att Ollmans röst är lite anonym och lätt kan försvinna i mängden av dylika singersongwriters.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …