The Fretless – The Fretless

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Magnetic Music / Hemifrån, betyg: 7]

Säga vad man vill om The Fretless, men nog är musiken de gör på sina stränginstrument en klart udda fågel i den flock där alla dessa folkrockband med faiblesse för det irländska arvet samlas. Nu är visserligen The Fretless mer progressiva än många av sina kollegor och blandar in såväl klassiska toner som bluegrass och jazz när de känner för det, och de har ett tydligt sound som utmärker dem ytterligare. Samtidigt känns grunden till de flesta av låtarna rätt traditionell, så även de folkmusikälskande lyssnarna med försmak för det konventionella torde ha goda chanser att uppskatta den här musiken. Men något av en utmaning kan det nog bli, även för dem, att ta in cd:n i sin helhet. Gruppen kommer från Kanada och består av Karrnnel Sawitsky, Ivonne Hernandez, och Trent Freeman som alla tre lirar fiol och viola, samt Eric Wright som spelar cello. Dessa musikanter blev till The Fretless i november 2011, och 2012 gav de ut debutalbumet Waterbound, som gett bandet många priser. Deras självbetitlade uppföljare är till största delen instrumental, men i “Airbag” sjunger Ruth Moody och i “Lonesome scene of winter” gästar hon igen, denna gång tillsammans med Oliver Swain. Personligen kan jag tycka att det här blir lite väl mycket av det goda, men så är jag i botten en rocker och ingen folknisse, även om jag även kan uppskatta sådant. Så för min del fungerar The Fretless som allra bäst i portioner och efter humör, men visst är detta bra, udda och kul.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …