Friday , January 27 2023

Trains And Saxophones – Wolftone

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Arietta / PB7 Records, betyg: 8]

När man pratar jazz med någon ur rockgenerationen och favoritartister ska nämnas så är det oftast – och alltid – John Coltranes och Miles Davis namn som yppas. Ibland drar någon till med Chet Baker och kanske Thelonious Monk också. Ska det vara jazz på svenska tycks Esbjörn Svensson Trio och Jan Johansson vara de självklara valen, men visst kan Lars Gullin, Monica Zetterlund eller Björn J:Son Lindhs namn dyka upp någon gång ibland också. Men skulle det inte vara skoj att även nämna ett mer obskyrt gäng vid tillfälle? Då är Trains And Saxophones ett gott val. Deras album Wolftone är nämligen en mycket tilltalande jazzplatta där samtliga låtar skrivits av saxofonisten Andreas Gidlund och pianisten Ludvig Berghe. De övriga två i gruppen är Martin Höper på bas och Lars “Lade” Källfelt på trummor. Tillsammans framför man åtta spår, där inledande “Wolf tone” är längst med sina lite över tio minuter och “Bebop” är kortast med lite över fem. Speciellt den som är insatt och van vid John Coltranes musikskatt torde ha lätt att ta det här albumet till sig och känna sig hemma i uttrycket. Och vem vet, för den utan koll på Coltrane kanske detta kan bli en dörr in även i hans värld? Jag tycker i alla fall att Trains And Saxophones har gjort en väldigt skön och varierad platta, där fullt ställ med rasande pianosolo i “Aset” står i kontrast till den midnattsblå, skymningsjazzen i “Valsballad”, där dessa duktiga musiker målar med helt andra penslar. Plattan är instrumental, den är till stora delar utsökt, så ha den i minnet nästa gång det snackas jazz. Men glöm inte att lyssna först!

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …