Wednesday , May 22 2024

Alaska – Politisk hiphop utan pekpinnar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

Bomberjacka, beats och battles. Zero tog pulsen på Johan Rensfeldt i debuterande rapkonstellationen Alaska inför albumrelease, turné och riksdagsval.


Foto: Gustav Wiking.

Hiphop-supertrion Alaska består av de rutinerade Movits-bröderna Johan och Anders Rensfeldt samt Zacke, som debuterade 2010 med “Visst är det vackert” och vann priset för Årets Hiphop på Manifestgalan. På gästlistan står Kalle Gracias, Dim Out, Joy M'Batha, Som Fan och Erik Nordström (Ansiktet, Lilla Sällskapet).

Johan och Zacke hade känt varandra i tio år och gästat på varandras plattor, men aldrig riktigt kommit till skott. Ordet “bomberjacka” kom att bli den förlösande faktorn under en jamsession i Berlin. Ur låten med samma namn föddes projektet och albumet Alaska.

Alaska är en starkt politisk skiva, som landar lagom till valet. Ser ni er som opinionsbildare och märker att ni kan förändra folks uppfattningar, eller blir det mer så att de redan frälsta håller med och att andra inte lyssnar?
– Egentligen har vi alltid skrivit politiska texter, men Alaska är nog det hårdaste hittills, berättar Johan Rensfeldt för Zero. Kanske just på grund av att det är val och många intressanta frågor är uppe på tapeten, vilket gjort att de har hamnat i låtar. Jag har nog aldrig sett mig själv som opinionsbildare, utan snarare kommer musiken i första hand. Men nu råkar det vara så att jag själv tycker att många texter behandlar frågor som är relevanta för mig, och då tror jag i förlängningen att andra kan tycka så också. Om det sedan resulterar i att man förändrar hur folk tänker eller om det bara blir “preaching to the choir” är svårt att säga. Men visst, det är klart att man som artist har chansen att påverka. Samtidigt hatar jag när folk rappar med pekpinnar.


Foto: Gustav Wiking.

Hur jobbar ni fram låtarna? Står ni och battlar i studion som i en Beastie Boys-video eller sitter var och en med sitt kollegieblock?
– Det har varit ett jävligt roligt skrivarbete på den här plattan, som har inneburit mycket mer “beastieboysande” fram och tillbaka än vanligt. Det hela har varit väldigt spontant och många låtar har kommit till i stunden, snarare än genom långa processer. Givetvis kommer kollegieblocken fram också, så att man får ihop alltihop, men vi har i princip skrivit och spelat in hela skivan på två månader, vilket i alla fall är personligt rekord. När man är van att göra tre verser plus refräng själv så går det jävligt snabbt när man är fler. Det har också varit sjukt inspirerande att jobba med andra. Framför allt Zacke och jag har suttit och skrivit det mesta tillsammans. Verserna gör vi ju dock separat till nittio procent och sedan får man trejda några rim mellan varann, så är man hemma.

Inspelningarna gjordes i Stockholm och Luleå och för produktionen står Movits musikaliska motor, Anders “Mördar-Anders” Rensfeldt. Jämfört med den ursprungliga, Cab Calloway-inspirerade Movits-swingen är Alaskas sound mycket tyngre och mer elektroniskt.
– Det har som vanligt gått jävligt smidigt att jobba med brorsan. Vi hade allihop en ganska klar bild av vad vi ville göra. Det ska inte låta Movits eller Zacke, utan just mer elektroniskt och tungt. Vi är nöjda med alla beats på plattan, men skulle jag personligen välja något hade det kanske blivit “Saudi”, som är det fetaste som någonsin producerats i Sverige.


Foto: Gustav Wiking.

Moderskeppet Movits avslutar sin pågående turné i Danmark och USA i september och därefter väntar en ny albuminspelning för de folkkära rapparna, som gått vidare från jazzen.
– Hur plattan kommer att låta är svårt att säga än, men jag tror inte att den blir så swingig som den första i alla fall. Jag gillar soundet på senaste skivan, så det kanske blir någon form av fortsättning eller utveckling av det. Vem vet?

Men före nästa Movitssläpp är det en Sverigeturné med Alaska som står för dörren.
– Förhoppningsvis kan vi dra ihop några svettiga klubbgig för Alaska under hösten. Det vore fett!

Albumet Alaska finns ute nu på Goldenbest Records.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …