West Of Eden – Songs From Twisting River

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, West Of Music / Hemifrån, betyg: 7]

Keltisk folkmusik kan vara full av glädje, fart, tjo och tjim, men också berättande, allvarlig och direkt sorgsen. Songs From Twisting River är Göteborgsbandet West Of Edens sjunde platta och här har bandet huvudsakligen baserat sin musik på det sorgsna, vackra och vemodiga. Känner man till bakgrunden är det naturligt. Gitarristen David Ekh drabbades nämligen av en sjukdom som han avled av tidigare i år och det här albumet är tillägnat honom. Vidare hade basisten Kenneth Holmström lämnat gruppen, och dessa bägge frånfällen gjorde att Songs From Twisting River blev mer akustisk och mer av en folkplatta än vad som kanske skulle ha skett annars. West Of Eden består idag av Martin Schaub (sång, keyboards och gitarr), Jenny Schaub (sång, flöjt och dragspel), Lars Broman (fiol, viola), Martin Holmlund (bas), Pär Öjerot (gitarr, mandolin) och Ola Karlevo (trummor, percussion och bodhrán). Jenny och Martin Schaub har också skrivit merparten av låtarna och skivan är inspelad i Yorkshire, England i Damien O'Kanes studio. Resultatet är fint och tycker du om den lugnare paletten av sådan här musik, samt tilltalas av att sången varierar mellan manliga och kvinnliga stämmor, så torde du införskaffa och parkera Songs From Twisting River i din cd-spelare utan omsvep. Själv kan jag tycka att tolv låtar är lite för mycket av samma stuk, men jag lyssnar gärna på hälften nu och hälften senare, om ni förstår hur jag menar.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …