Saturday , February 4 2023

Södra Sidan – För evigt unga

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Södra Sidan / Playground Music, betyg: 6]

Södra Sidan blev ursprungligen kända under namnet Dalenbarn via Youtube, och duon består fortfarande av barndomsvännerna Daniel “Jutte” Jutterström och Christopher “Chrippa” Wahlberg. Killarna blev polare innan de började skolan och de växte upp tillsammans i Enskededalen i södra Stockholm, där de så småningom började ägna sig åt hiphop. För Evigt Unga är bandets debutalbum och som med så många debutalbum gör även Södra Sidan misstaget att pressa in för många låtar på sin första skiva. Femton spår utgör nästan en timmes musik, och det är svårt att ta till sig så många låtar i rad. Samtidigt förstår jag att man vill ha med både sina gamla, välkända låtar och de sprillans nyskrivna. På så vis tillfredsställer man både de insatta och nytillkomna fansen. Men det blir för mycket och helheten blir dessutom lite ojämn när man blandar nytt med gammalt. Jag misstänker således att uppföljaren kommer bli en ännu starkare platta än den här. Men visst är även detta bra. Speciellt texterna, som både berättar om det negativa och det positiva med förortslivet. Här känns ingenting överdrivet, som det blir ibland när en del andra ska rappa om det “hårda” förortslivet i Sverige. Södra Sidan överdriver inte, utan ger en realistisk och trovärdig bild av ungdomsåren och hur det är att växa upp i Stockholms förorter. På ont och gott, som det är på riktigt. Bland gästerna på skivan kan nämnas Sebbe Staxx från Kartellen, Alpis, Mohammed Ali, Nääk och Fille från Ison & Fille och Kaliffa från Hoffmaestro.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …