To Rococo Rot – Instrument

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, City Slang / Playground Music, betyg: 6]

När tyska To Rococo Rot kommer med en ny platta efter fyra års väntan är det en rätt ojämn historia man har producerat. Materialet är ofta lugnt, lite för ofta har låtarna en förmåga att slinka in i det ena och ut ur det andra hörselorganet, och då Instrument är bandets åttonde platta har lyssnaren kanske större förväntningar på albumet än vad som levereras. Naturligtvis är Instrument ingen usel skiva, en krautrockig låt som “Down in the traffic” är excellent, medan “Pro model” är roligt medryckande, och det finns tillräckligt med andra schyssta spår för att jag ska uppskatta albumet i det stora hela, men någon topp tio det här året kommer Instrument inte hamna på. Arto Lindsay (amerikansk gitarrist, sångare, skivproducent, No Wave-pionjär och kompositör inom experimentell musik) har tillsammans med Stefan Schneider, bröderna Robert och Ronald Lippok skrivit de tre låtar han sjunger på, och resten – som alla är instrumentala – har brorsorna och Schneider plitat ihop själva. Allt som allt består cd:n av tio mer eller mindre experimentella, huvudsakligen elektroniska låtar, och visst kan man spåra stora delar av detta ända tillbaka till 70-talets Neu. Instrument är dessutom bandets första album där det förekommer sång över huvud taget. Personligen tycker jag dock inte att de vokala insatserna tillför mycket mer än viss variation. Hoppas nu att det inte går fyra år till nästa album med den här intressanta gruppen.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …