Lighthouse – Lighthouse

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Moody Maraccas, betyg: 8]

Lighthouse gör musik som ryms under americana-paraplyet som så många andra nu för tiden. Där ryms pop, rock och även folk– och country emellanåt. Bandet består av Linda och Mats Brandemark som skriver låtarna, ibland tillsammans med Gunnar Hofverberg, ibland utan honom. Sedan har paret ett gäng duktiga musiker på banjo, steel, pedal steel, mandolin, gitarrer, keyboards, trummor och andra instrument som fulländar sångerna de spelat in. Jag gillar energin på den här plattan, det rena och klara ljudet, den intensiva sången och det stabila framförandet. Musik av det här slaget blir ofta väl laid back, sömnig och “snäll”, som om artisternas enda önskan är att få rabbla ur sig sina texter vid lägerelden, och medan de gör de partar allihop på valium. Så känns inte Lighthouse. Tvärtom. De framstår som väldigt utåtriktade och alerta, ibland bjuds det på gitarrsolon som skär igenom helheten på ett väldigt rättframt och uppryckande vis. Oavsett om Linda och Mats sjunger lugna låtar eller snabbare saker så tar de sin rättmätiga plats i strålkastarljuset och klargör vem det är man ska lyssna på. Hur mycket av denna elektricitet som är bandets och musikernas förtjänst och hur mycket som är Johan von Feilitzen (som spelat in) och Pelle Henricssons (som mixat och mastrat) låter jag vara osagt, men resultatet är jäkligt lyckat. Likaså är det viktigaste av allt: låtarna. Här finns gott om riktigt trevliga melodier, både varierade och lätta att ta till sig känslomässigt, så låna ett öra till Lighthouse. Det kommer göra er gott.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …