Friday , January 27 2023

Peter Murphy – Lion

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nettwerk Music Group/ Playground Music, betyg: 9]

Den gamle Bauhaus-sångaren Peter Murphy ryckte upp sig rejält med Ninth 2011 och även nya Lion är en spännande, intensiv och energisk historia. Youth (Killing Joke, The Verve, Paul McCartney) har mixat albumet och det är en fläskig svärta som väller fram ur högtalarna. Rytmerna pumpar hårt som stressade hjärtan och arvet från Bauhaus ekar i elaka industriella ljud och massiva väggar av gitarrackord. Syntarna och elektroniken har en framträdande roll, men här förekommer inga tveksamheter, utan samtliga komponenter arbetar tillsammans, mot ett gemensamt mål, för att fullända Peter Murphys skuggliknande visioner. Jag misstänker att Lion har blivit exakt som sångaren hade tänkt sig den. De elva låtarna tar oss in bland sotiga fabriksbyggnader, bland trånga gatuprång där minnen av synder och våld väter igenom tegelväggarna, där perversioner och döden andas alltför nära med en bitter stank, och där längtan efter kärlek, ömhet, närhet och romantik måste få ett utlopp. Annars förblöder någon. Det är alltid svårt att veta vad Peter Murphy själv har tänkt sig, hur han ser sina låtar och texter, vad de betyder för honom, men det är desto lättare att själv visualisera dekadansen och drömma sig bort till de världar hans ord och toner skapar. Det är bara en av likheterna mellan Murphy och 70-talets David Bowie, men samtidigt kanske den viktigaste. Ty Murphy är ingen kopia av dåtidens hjältar. Han är en av dem. Och en väldigt relevant hjälte dessutom!

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …