Johan Lööw och Impulserna – Johan Lööw och Impulserna

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Birds Will Sing For You Enterprises, betyg: 5]

Med sin ljusa, ibland närmast hysteriskt teatrala röst, kan man inte säga annat än att Johan Lööw låter originell i alla fall. Sedan är jag säker på att många kommer sky hans sånginsatser som pesten, om han nu framöver blir så pass känd att dessa “många” kommer få höra honom över huvud taget. Nästa tröskel som krävs för att ta det här albumet till sig är Lööws texter. Dessa är på svenska, vilket jag uppskattar, men orden skär sig ofta med sångmelodin och musiken. Lööw tycks skriva som han vill och om det blir några stavelser för många här och var tycks författaren till lyriken fullkomligt skita i. Musikaliskt snackar vi pop. Sådan alternativpop som gått hem i stugorna sedan Broder Daniels dagar. Den är rätt konventionell i händerna på Johan Lööw och Impulserna och lär inte chockera eller skrämma iväg någon. Det är nog tur, för de här killarna har inte gjort det direkt lätt för sig att skapa en jättepublik för övrigt. Å andra sidan: när nu Håkan Hellström lyckats genom att locka ett fullsatt Ullevi i fördärvet så borde väl inget hindra Johan Lööw och Impulserna från att uppnå en viss framgång i alla fall? De är i alla fall inte sämre. Själv känner jag mig ambivalent till den här plattan. Jag gillar att Lööw utmanar konventionen med sitt udda sångsätt, men upplever samtidigt rösten som ensidig och jobbig i längden. Texterna säger mig ingenting, och musiken låter helt okay, även om man har hört den förut. Man får helt enkelt ta skivan med ro och se om uppföljaren kommer räta ut ens frågetecken. Eller om plattan möjligtvis växer med tiden?

Om Webbmaster

Kolla även

KÅRP – “Greasy Makeup”

Det Göteborgsbaserade musikkollektivet KÅRP, som beskriver sin musik som “dödsdisco”, är tillbaka med en ny …