Silikon Seeds – Fyller tomrummet mellan chill-out och dansmusik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

När två välrenommerade, svenska technomusiker slog sina påsar ihop blev resultatet deep house som funkar utmärkt både på dansgolvet och i hemmastereon. Zero introducerar Silikon Seeds.

Även om Silikon Seeds är en ny stjärna på det elektroniska musikfirmamentet har både Fredrik “Ludde” Lundberg och Thomas Huttenlocher varit med länge.


Foto: Tintin Peter Jörgensen

“Ludde” har en bakgrund som trummis, keyboardist, dj och ljudtekniker. Under årens lopp har han släppt techno, house och andra former av elektronisk dansmusik under pseudonymen Elektromaker. Thomas har, i sin tur, fått en del uppmärksamhet i ambientvärlden. Under namnet I Awake har han gjort uppskattade downtempo-produktioner och hörts på såväl olika kompilationer som i spel- och filmsammanhang.

Tillsammans skapar duon musik som de beskriver som “organisk, varm och själfull deep house”.
– Vi har lyckats få fram ett sound som vi själva letat efter länge, berättar “Ludde”. Ambitionen har varit att fylla tomrummet mellan chill-out och dansmusik. “Dynamik” och “luftighet” är nyckelord för oss. Vi blandar gärna in så många akustiska element som möjligt i den i övrigt elektroniska ljudbilden. Optimalt bör vår musik spelas i vackra miljöer, precis när festen ska dra igång på riktigt. Alltså strax innan alla kastar sig ut på dansgolvet med full kraft. Men man kan förstås även betrakta Silikon Seeds som variationsrik hemmalyssningsmusik.

Duon är aktuell genom att vara med på en dubbelvinylsamling, tillsammans med ett flertal andra svenska artister.
– Förutom oss deltar bland andra Markus Mustonen från Kent, Matti Bye, Rock ’n’ Roll Death Squad och Örjan Högberg från Fläskkvartetten, avslöjar “Ludde”. Samlingen är finansierad av utställningen Art Attack och alla pengar går oavkortat till Kvinnojouren.

“Ludde” och Thomas tillägnar sitt bidrag, “Shine”, till Frida Hagdahls minne.
– “Shine” skrevs i en tid då vår fina vän Frida Hagdahl hastigt lämnade jordelivet efter en kort periods allvarlig sjukdom. Låtens stämning, i kombination med budskapet som sångerskan Meja vackert framför, gjorde att vi valde att dedicera låten till hennes minne.


Foto: Tintin Peter Jörgensen

Silikon Seeds har tillbringat mycket tid i studion de senaste månaderna. Detta för att få klart sin första fullängdare.
– Vi håller på att samla ihop de bästa idéerna till ett album, men det är en ganska tidskrävande process, förklarar “Ludde”. Med tanke på spårens komplexitet kommer det nog att dröja fram till årsskiftet innan vi har något klart. I dagsläget har vi inte heller speciellt många livespelningar inbokade, eftersom vi prioriterar studioarbetet, men när vi är klara med fullängdaren ser vi verkligen fram emot att komma ut och presentera materialet. Vi vill nämligen dela vår musik med världen och nå ut till så många lyssnare som det bara går. Silikon Seeds har ett sound som borde kunna funka både på undergroundklubbar i Sverige och exklusiva “roof top-fester” i Miami!

Lyssna på Silikon Seeds här:

För mer information rekommenderas deras Facebook-sida.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Israel Kimchi – slagverk för techno

Foto: Israel Kimchi (med tillstånd från artisten) På den elektroniska musikscenen har det genom åren …