Åsa Gustafsson – Orsak Och Verkan

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Margit Music / Border, betyg: 7]

Åsa Gustafssons texter får mig att både le, känna vemod, se bildsekvenser ur verkligheten och tänka efter – på samma gång. Det är inte helt vanligt att en platta förmedlar så mycket så direkt. Det här är diskbänksrealism, men inte av den grå och tråkiga pekpinnesorten, utan utförd med oväntade vändningar i texterna, underfundigheter, en intim personlighet och en massa igenkännerikedom. Vem är Åsa Gustafsson då? Jag hade faktiskt ingen aning före jag läste skivbolagsutskicket. Där står att hon är småländska, inflyttad till Göteborg, 50 bast, och så kommer en hel radda med shower hon har uppfört, filmer hon har spelat i, plattor med andra artister hon medverkat på, teateruppsättningar, radio- och tv-uppträdanden och en jäkla massa andra saker. Uppenbarligen har artisten och vinnaren av diverse humorpriser haft en minst sagt varierad och intensiv karriär. Sedan lirar hon munspel och tvärflöjt också. Hennes band heter Den Offentliga Sektorn och där ingår Lotta Wenglén som skriver musiken, samt körar, lirar gitarr, bas, orgel och slagverk. Musikaliskt kan man beskriva låtarna som vispop och lyriken handlar om allt möjligt från könsroller till självmord, kärleksrelationer till tablettmissbruk och utanförskap till dålig självkänsla och politik. Ibland rimmar hon, ibland skiter hon i det, men alla sångerna är på svenska och de känns alla mycket egensinniga och personligt utförda. Oavsett vad du tycker om låtarna lär du garanterat bli överraskad i alla fall, och det är lätt att rekommendera en skiva som Orsak Och Verkan.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …