Thursday , April 18 2024

The Fluffy Jackets – Fighting Demons

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Cargo Records, betyg: 6]

Efter en ep som kom 2007 är det dags för The Fluffy Jackets att fullängdsdebutera. Männen bakom namnet är dock inga debutanter. Här finns Manny Charlton (Nazareth) Robert Hall (Jerry Lee Lewis), Neil Murray (Whitesnake) och norrmannen Helge Rognstad som skrivit merparten av låtarna. Herrarna har skippat nymodigheter som att skicka filer emellan sig och gått in tillsammans i legendariska Sun studion i Memphis Tennessee där de lirat in plattan. Bland albumets “gästarbetare” kan och bör Emil Gammeltoft (Some Kind Of Rubus) som sjunger på skönt svängiga “Traveling shoes” och “Your way” nämnas, samt basisten Jerry Bessent och trummisen Nick Rhodes. Fighting Demons är en underhållande men något ojämn historia där tung hårdrock (“Why don´t you smile”) möter folkpopiga spår (“Little brother”) och svängig blues (“Mean ol´ Frisco”). Kort sagt har man samma inställning till musikalisk variation här som var vanligt på skivor under tidigt 70-tal. Det extremt hårdrockiga omslaget kommer nog locka en och annan hårdrockare som sedan blir besviken på innehållet, för någon metal snackar vi inte om, men det är vad konvolutets drakar och albumtiteln associerar till. Men vem vet, kanske denna platta kan locka någon metalskalle att vidga sina musikaliska vyer? I vilket fall som helst är det en njutning att återigen få höra Charltons sköna slidegitarr medan den sega covern på “Vigilante man” är mindre kul. Allt som allt dock: en skön platta!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …