Wye Oak – Shriek

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, City Slang / Playground, betyg: 5]

Duon Wye Oak kommer från Baltimore, Maryland i USA och består av Andy Stack (trummor, keyboards, bakgrundssång) och Jenn Wasner (sång, gitarr). Gruppen startade som Monarch 2006, bytte namn och gav ut sin första platta året därpå. Shriek är deras fjärde fullängdare och jag som inte har hört Wye Oak tidigare fattar inte riktigt varför de delvis beskrivs som ett folkrockband. Kanske har de låtit mer åt det hållet tidigare, men det får vara osagt. Däremot passar epiteten indie rock och newgaze rätt bra. Å andra sidan, skulle någon kalla detta för syntpop så hade jag inte opponerat mig heller. Skivan består nämligen av en samling rätt syntiga sånger, ofta drömska och utsmyckade med mer eller mindre bärande melodier. Mitt största problem med Shriek är att materialet ibland vägrar att sätta sig i minnet. Emellanåt får man dock till riktigt underbara låtar, som i inledande “Before”, “Shriek” som är full av fågelkvitter och transgungande “Paradise” vars rytmmönster upprepar sig tilltalande. Lite för många spår känns dock som utfyllnad. Möjligtvis kan även dessa växa till sig med tiden, men jag har lyssnat igenom Shriek tämligen många gånger så jag tror inte på några större förändringar. Däremot sjunger Jenn Wasner väldigt fint och produktionen låter bra, så jag tycker gott och väl att det kan vara idé att ge plattan ett par chanser i alla fall. Sedan får man väl hoppas på större saker än så här från Wye Oak i framtiden.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …