Jennie Abrahamson – Gemini Gemini

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, How Sweet The Sound / Border, betyg: 8]

Jennie Abrahamsons förra album, The Sound Of Your Beating Heart, öppnade dörrar till en massa radiospelningar och turnerande för sångerskan. Bland annat har Abrahamson sedan dess turnerat i Nordamerika och Europa, både som förband och duettpartner till Peter Gabriel, men hon har även åkt omkring med kompisarna i Ane Bruns band och lirat. Dessutom öppnade nämnda album en plats i mitt hjärta för Jennies musik och sångröst. Bäst av allt är dock att Gemini Gemini inte är ett dugg sämre än sin föregångare! Även här dominerar Abrahamsons tilltalande röst och tio nya låtar får skivköparen till livs. Som tidigare går mina associationer till såväl Enya som Kate Bush, men också till nämnda Gabriel, när han är på etno-humör. Samtidigt sätter Abrahamson sin personliga prägel på materialet, och Gemini Gemini blir till en vilsam men spännande, exotisk resa genom ett färggrant ljudlandskap dit man som musiklyssnare sällan får tillträde. Första utgivna singeln från plattan är The War, men innan dess släpptes “Phoenix” som smakprov. Personligen ser jag dock Abrahamson som en albumartist och Gemini Gemini bör upplevas i sin helhet. Det är då man sugs in och med i den rymd, det vattenfall och den djungel som artisten skapat tillsammans med sina musikanter. Det här är stort och väldigt, vitt och brett, djupt och periodvis strålande vackert. Den 22:a maj står Abrahamson på Globens scen tillsammans med Gabriel igen. Hoppas hon då får möjlighet att framföra några låtar från den här plattan.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …