Saturday , July 13 2024

Rational Youth, Psyche, Sista Mannen På Jorden – Live på Babel, Malmö, 2014-04-30

Review Overview

Betyg - 9

9

Inte ett öga är torrt när Rational Youth river av ACDC-klassiker som avslutning.

User Rating: Be the first one !

Detta blir en kort recension. Dels kallar kudden, och dels vill jag inte komma med alltför många spoilers för de av er som har biljetter till Oslo, Göteborg eller Stockholm. De av er som _inte_ har biljetter bör däremot åtgärda denna brist genast och omgående för VILKEN KVÄLL ni annars kommer att missa.

Poster, Babel, Rational YouthMen jag börjar med en liten historia som jag hade privilegiet att tråka ut Kevin Komoda (Rational Youth) med för bara en liten stund sedan. Jag försökte förmedla känslan av att få se honom och kollegan Tracy Howe på scen i kväll, sådär ganska exakt 30 år efter att jag, som nyinflyttad Helsingborgare, satt hemma hos en av mina nya klasskamrater och lyssnade på musik. Min kompis hjälpte mig att dumpa Elvis, till förmån för Kraftwerk och andra elektroniska tongångar. En av skivorna vi passerade mellan oss otaliga varv var såklart det kanadensiska mästerverket “Cold War Night Life” av just Rational Youth. På baksidan är där tre små bilder på medlemmarna i bandet, som förutom de två nuvarande även bestod av Bill Vorn. Föga hade väl ens tolvåriga jag kunnat ana att 2014 skulle innebära att man kunde sitta och chatta med dem på Facebook, eller ännu mindre stå och prata med dem på Spångatans breda trottoar i Malmö.

Men jag avviker från det som skulle vara en kort recension. Kvällen inleds i matinétid med Sista Mannen På Jorden. Bandet som jag alltmer på sistone förstått är min favoritinkarnation av Eddie Bengtsson. Säkert inte minst på grund av hans likaledes geniala kollega Christer Hermodsson. Tillsammans framför de Eddies briljant melankoliska låtar fullständigt underbart. Många av favoriterna framfördes, och de rediga skåningar som var på plats i tid såg mer än nöjda ut med det hela.

Efter en kort paus blev det Darrin och Stefans tur. Det vill säga dagens första band med kanadensiska rötter, numer Tysklandsbaserade Psyche. Frontman Darrin C Huss har hållit på sedan 1982, så det är inte konstigt att han har scennärvaro och publikkontakt. Men för kvällen har han även funnit en röst jag sällan hört honom husera förr. Otroligt drag i piporna, helt enkelt. Hans synthspelande kompis Stefan trodde efteråt att det berodde på Rational Youth, vars blotta närvaro fick även de andra att höja sig ett snäpp. Kanske det, och i vilket fall som helst så är det inte svårt att se den kärlek och respekt som fanns i luften mellan alla tre banden.

Sist ut på Babel i kväll var alltså sedan Rational Youth. Jag kan inte dra alla klassikerna till minnes just nu, men visst fick vi höra det mesta från Cold War Night Life, och glädjande nog även ett par utplockade höjdpunkter från såväl Heredity som To the Goddess Electricity. För att inte tala om de två överraskningar som väntade oss i extranumret, men där sätter jag stopp – lite överraskning ska ni som kommer att se dem senare på miniturnén som sagt få. Men låt mig bara säga att de som jag mer eller mindre tvingat dit verkade förstå precis, när tonerna från Rational Youths sista låt tonade ut. Stor humor, glimt i ögat och såväl grym spelglädje som fantastiskt framförda låtar utlovas härmed. Sådär, googla nu fram var du köper biljetter till de andra spelningarna, så kan vi pratas vid igen efter helgen.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …